Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Ervaringsverhaal Saskia: ‘Met een schrijftolk heb ik meer energie’

7 december 2023

Bekijk in NGT

Saskia Boer mailde ons over haar prettige ervaring met een schrijftolk. Ze zet deze in bij haar vrijwilligerswerk, waarbij ze aan kinderen vertelt over haar gehoorverlies.

‘Ik zet elke veertien dagen een schrijftolk in voor mijn vrijwilligerswerk bij Stichting GIPS. Met een groep vrijwilligers gaan we naar basisscholen toe. We laten de kinderen uit groep 7 en/of 8 ervaren hoe het is om een beperking te hebben. Ze kunnen in een rolstoel rijden, braille schrijven en dammen zonder handen. Ik leer ze hun naam spellen met het handalfabet en een paar gebaren.

Daarbij zet ik geen tolk in, maar een week later komen we terug en mogen de kinderen ons vragen stellen over onze handicaps. Dan zet ik wel een tolk in. Gelukkig is het elke keer gelukt er één te vinden! En dat is fijn, want sommige kinderen praten zacht, zijn verlegen of de groep is groot. Andere kinderen spreken niet zo goed Nederlands en ook de kleine opmerkingen tussendoor mis ik zonder tolk. En het scheelt me ook nog een hoop energie.

De kinderen vragen me van alles, van hoe oud ik ben (‘59 jaar’), of ik kinderen heb (‘ja, twee’) tot hoe het is om doof/slechthorend te zijn (‘balen, maar niets aan te doen en ik ben blij met mijn CI’). Vaak vragen ze ook hoe moeilijk het is om gebarentaal te leren. Supermoeilijk, zeg ik dan, maar ik vergelijk het met Engels dat ze aan het leren zijn en dat snappen ze. Ik leg ook altijd uit hoe een CI werkt, aan de hand van een 3D-model van een oor.

Als de tolk erbij is, zien ze ook meteen hoe dat in zijn werk gaat, dus daarmee sla ik twee vliegen in één klap! Een leerzame ervaring voor de kinderen en een prettige ervaring voor mij, omdat ik helemaal mee kan doen.’