Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Werken als achterwachttolk, is dat iets voor mij?

Afgelopen april vertelden we bij de NBTG over de achterwachtdienst van Tolkcontact. Achterwachttolken zijn hard nodig, maar we ontdekten dat niet iedereen precies weet wat zo’n dienst inhoudt. Daarom hebben we alle informatie nog eens verzameld. Zo kun je bepalen of het iets voor jou is. En je aanmelden als je dat wil! 

Waarom de achterwacht?

De Nederlandse overheid heeft het verplicht gemaakt om bij de tolkvoorziening ook de achterwachtdienst in te richten. Een achterwachttolk is 24 uur lang beschikbaar voor spoedsituaties waarvoor geen tolk (meer) gevonden kan worden. Voor tolkgebruikers is een achterwachttolk van groot belang, omdat deze in belangrijke en misschien stressvolle situaties zorgt voor soepele communicatie. Lees ook: ‘Door als achterwachttolk te werken, ben ik professioneel en persoonlijk gegroeid’ 

Wat zijn de voorwaarden?

Om achterwacht te kunnen zijn, moet je wel aan een aantal praktische eisen kunnen voldoen. Zo moet je beschikking hebben over een auto (een auto lenen of een deelauto gebruiken kan dus ook). Ook kan je tijdens je dienst geen andere tolkopdrachten aannemen omdat je altijd binnen 15 minuten moet kunnen vertrekken nadat wij je benaderd hebben.

Lees de exacte voorwaarden op onze website

We stellen geen harde eisen wat betreft je ervaring. Het is niet zo verstandig om je aan te melden als achterwacht als je net je diploma gehaald hebt, maar verder kan je die inschatting het best zelf maken.

Hoe ziet een achterwachtdienst eruit?

Geen achterwachtdienst is hetzelfde, omdat spoedsituaties niet voorspelbaar zijn. Het kan zijn dat je veel korte opdrachten hebt, een paar langere of misschien weinig of helemaal geen opdrachten. 

Een klant met een spoedsituatie neemt altijd contact met ons op, via de spoedtelefoon (sms of bellen) of via mail. In alle gevallen vragen wij zo veel mogelijk informatie aan de klant, zodat we jou als achterwacht zo goed mogelijk kunnen voorbereiden. Het gebeurt niet vaak dat je als achterwacht uit bed wordt gebeld, maar het kan natuurlijk voorkomen. Nadat wij de informatie van de klant hebben, nemen we contact met jou op. 

Welke situaties?
Je kunt met allerlei soorten situaties te maken krijgen. Spoed betekent niet altijd dat er iets vervelends gebeurd is. Je staat gewoon back-up voor als tolkgebruikers met spoed een tolk zoeken. Grote kans dus dat het gaat om een situatie waarin je al veel vaker hebt getolkt. Vaak zijn het gesprekken of bijeenkomsten die niet lang van tevoren gepland kunnen worden, waardoor er geen tolk gevonden is. Denk bijvoorbeeld aan sollicitatiegesprekken, ziekenhuisafspraken of uitvaarten. 

Natuurlijk kan het een crisissituatie zijn, bijvoorbeeld een ongeval waardoor een tolkgebruiker midden in de nacht naar het ziekenhuis moet, een dringende situatie in de ggz of een situatie met politie of justitie. 

Alles samen met Tolkcontact

Je staat er als achterwachttolk zeker niet alleen voor. Wij van Tolkcontact hebben het eerste contact met de klant en vragen – ook ‘s nachts – alle informatie op om jou als tolk zo goed mogelijk voor te bereiden. Ook mag je ons altijd bellen. Tijdens een tolkopdracht om te sparren, of naderhand om je hart te luchten. Wij hebben zwijgplicht over de inhoud van zo’n gesprek. Bovendien verplichten we je niet zomaar om alle opdrachten aan te nemen. Twee uitvaarten achter elkaar kan best heftig zijn, dus in zulke situaties overleggen we eerst of je het wel ziet zitten. Zo nee, dan gaan we op zoek naar een andere tolk. 

Jij als achterwacht? Meld je aan!

Het is natuurlijk spannend om een achterwachtdienst op te pakken, want je weet nooit wat je krijgt. Wij zien het echt als iets wat we samen doen om de tolkgebruiker bij te staan wanneer dit het hardst nodig is. Je doet het niet alleen! 

Denk je nu: ‘dat wil ik doen!’? Of misschien heb je het al wel eens gedaan, maar is het een tijd geleden. Aanmelden is heel gemakkelijk. In mijn.tolkcontact.nl vind je in het menu de achterwachtagenda. Daar zie je een overzicht van de diensten. Klik bij een dienst die nog niet is ingevuld op ‘aanmelden’ en de rest wijst zich vanzelf.

Wij en de tolkgebruikers zijn je dankbaar!