Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Als tolk mee op vakantie: regels en tips

Tijdens de zomer gaan veel mensen op vakantie. Een deel van de tolkgebruikers neemt dan graag een tolk mee op reis. Veel tolken vinden het leuk om tijdens een vakantie – in Nederland of in het buitenland – de communicatie te vergemakkelijken. Ga je met een klant mee op een vakantie, of overweeg je dat? Hartstikke leuk!

Dit artikel is bedoeld voor tolken. Ben je een tolkgebruiker? Lees dan dit artikel.

In dit artikel hebben we een paar punten verzameld waar je als tolk rekening mee kan houden.  

Tolkuren voor de tolkgebruiker

Vraag vooraf aan je klant of de tolkuren geregeld zijn. Het kan namelijk lastig of zelfs onmogelijk zijn om achteraf extra uren aan te vragen. Check dit dus eerst om misverstanden te voorkomen. 

Voor vakantie in Nederland

  • Een vakantiedag in Nederland is eigenlijk een gewone tolkopdracht, die mogelijk wat langer duurt dan je gewend bent. UWV vergoedt in principe maximaal acht uur per dag aan tolkdiensten van de leefuren. UWV kan maatwerk leveren of aanvullende uren toekennen als de tolkgebruiker daarvoor een onderbouwd verzoek doet. Het maximum aan aanvullende uren per dag is 8 uur. 

Voor vakantie in het buitenland

  • Tijdens een vakantie in het buitenland mag een tolkgebruiker in principe ook maximaal 8 uur per dag een tolk inzetten. Een belangrijk verschil is dat UWV voor vakanties in het buitenland in principe geen aanvullende uren toekent als de eerste 30 leefuren (doof) of 168 leefuren (doofblind) gebruikt zijn. De tolkgebruiker kan een aanvraag voor meer uren indienen, maar de kans is groot dat deze wordt afgewezen.

Wat wel en niet declareren?

  • Net als een opdracht die niet tijdens een vakantie plaatsvindt, declareer je de uren waarin je tolkt op de manier waarop je gewend bent. Voor leefuren gelden de opslagpercentages voor weekend, avond en feestdagen ook. Voor werk- en onderwijsopdrachten in het buitenland gelden de toeslagen niet.
  • Misschien een open deur: een-op-eengesprekken op vakantie kun je niet declareren als getolkte tijd. Jij bent aanwezig om te tolken bij gesprekken (inchecken bij hotel, bestellen in een restaurant, een rondleiding door een museum enzovoort) en niet als reisgenoot.
  • Ga je met een klant met doofblindheid mee op reis? Denk er dan aan dat je alleen daadwerkelijk getolkte tijd declareert. Andere begeleidingstaken zijn voor een begeleider, hoe graag je dit ook wil doen voor je klant.  

Bij vakantie in Nederland

  • Kosten voor eten en overnachting kun je niet declareren. Kijk daarom samen met de tolkgebruiker naar de mogelijkheden. Je hoeft niet op het vakantieadres te overnachten, misschien kun je ook thuis slapen en de volgende dag weer naar de vakantielocatie reizen. En misschien hoef je niet elke dag aanwezig te zijn.

Bij vakantie in het buitenland

  • Voor een vakantie in het buitenland krijg je reiskostenvergoeding tot de Nederlandse grens. 
  • Net als in Nederland kun je kosten voor eten en overnachting niet declareren. Alleen de tolkwerkzaamheden zijn te declareren.

Tot slot nog een paar tips: 

  • Wees je ervan bewust dat je in het buitenland vaak of vaker moet tolken vanuit het Engels of een andere vreemde taal. Wil en kun je dit? 
  • Liever niet mee op vakantie, maar wil je je klant wel bijstaan in de communicatie waar nodig? Je zou ook kunnen afspreken dat je op afstand beschikbaar bent tijdens de vakantie. Zo kun je via beeldbellen tolken bij korte gesprekken zoals inchecken of een excursie boeken. Je kunt je klant ook adviseren om een tolk op afstand via de Tolkcontact-app voor te gebruiken. 

We wensen je alvast veel plezier en succes!