Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Een tolk meenemen op vakantie

Bijna zomer! Wil je een tolk Nederlandse Gebarentaal of schrijftolk inzetten tijdens je vakantie? Dat kan. We zetten wat tips voor je op een rij. 

Dit artikel is bedoeld voor tolkgebruikers. Ben je een tolk? Lees dan dit artikel.

Een tolk op afstand als je op vakantie bent

Wil je tijdens je vakantie af en toe een tolk inzetten? Maak dan gebruik van een tolk op afstand. Bijvoorbeeld tijdens het inchecken voor je vlucht of hotel, het reserveren van een activiteit of een andere situatie waarin je graag wil dat de communicatie goed verloopt. 

Hoe zet je een tolk op afstand in? Je kunt zelf met een of meerdere tolken afspreken dat je ze kunt bellen als je een tolk wil inzetten. Maar makkelijker is het natuurlijk als er direct een tolk beschikbaar is. Dat kan met Tolkcontact tolk op afstand. Je kunt dan direct – waar je ook bent – een tolk Nederlandse Gebarentaal inzetten. Gewoon op je mobiel of tablet. 

💡Tip: Ben je in het buitenland? Als het gesprek in het Nederlands is, dan kun je gewoon een tolk op afstand inzetten. Is het gesprek in een andere taal, vraag dan aan het begin van het gesprek of de tolk die taal kan tolken. Hou er rekening mee dat niet alle tolken in alle talen kunnen tolken. 

Heb je genoeg tolkuren?

Wil je dat de tolk echt met je mee op reis gaat? Dan is het belangrijk dat je genoeg tolkuren hebt. 

Heb je te weinig tolkuren? Dan kun je extra tolkuren aanvragen via uwv.nl/tolk. Je kunt maximaal 8 extra tolkuren per dag toegekend krijgen. Let op: voor vakanties in het buitenland kun je geen extra tolkuren aanvragen. 

Een tolk zoeken

Zijn je tolkuren geregeld? Dan kun je een tolk gaan zoeken. 

💡Tip: Begin op tijd met zoeken. Veel tolken gaan in de zomer zelf ook op vakantie, dus er zijn minder tolken beschikbaar. 

Je kunt tolken vragen die je al kent of een tolk zoeken via mijn.tolkcontact.nl. We zetten een aantal tips voor je op een rij:

  1. Ga je op vakantie naar het buitenland? Plaats dan één zoekopdracht voor je hele vakantie. Vermeld in de omschrijving dat het om meerdere dagen gaat. Bijvoorbeeld: tolken op vakantie in Spanje (7 dagen)
  2. Ga je op vakantie in Nederland? Dan kun je per dag of per tijdsblok dat je een tolk wil inzetten, een zoekopdracht plaatsen. Je kunt dan wel aangeven dat je voor meerdere momenten een tolk zoekt.
  3. Geef zoveel mogelijk relevante informatie. Bijvoorbeeld: Ik zoek een tolk voor mijn vakantie op de Veluwe van 10 t/m 18 juli. We slapen in een huisje op een camping. We zijn in totaal met 8 personen, ik ben de enige dove persoon. Ik zoek een tolk om elke avond te tolken als we gezamenlijk eten en spelletjes spelen.
  4. Zet je aanvraag ook op het prikbord in mijn.tolkcontact.nl. Alle tolken zien hier jouw tolkaanvraag en zo vergroot je de kans dat er een tolk is die voor jou kan tolken.
  5. Zet je e-mailadres of telefoonnummer in de toelichting van de opdracht. Als een tolk dan een vraag heeft of met je wil overleggen, dan kan die gelijk contact met je opnemen.

Tolk gevonden? Bespreek vooraf goed wat je van elkaar verwacht. Dat voorkomt gedoe tijdens je vakantie. Belangrijk om te weten:

  • De tolk kan kosten die hij maakt voor de reis, overnachting en eten niet declareren vanuit de tolkvoorziening. Maak goede afspraken samen, zodat duidelijk is wie wat betaalt.
  • De tolk is geen reisgenoot. Je mag natuurlijk gezellig samen wat gaan drinken op een terrasje, maar de tolk mag deze tijd niet declareren.

Fijne vakantie!