Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven
nieuwsbrief mei 2022 in alleen tekst

Nieuwsbrief november 2023 in platte tekst

6 november 2023

Hieronder zie je elk artikel uit de nieuwsbrief van november in tekst, zonder afbeeldingen en met weinig opmaak. Slechtziende mensen kunnen dit makkelijker lezen.


Hallo! 

Wil je met ons beeldbellen in gebarentaal? Een vraag stellen, een tolkaanvraag indienen, of je ervaring delen? Dat kan! En het is nu nog makkelijker: je kunt ook met ons beeldbellen via de contactpagina op onze website! Handig als je de Tolkcontact-app niet hebt, of je telefoon even niet bij de hand hebt. Spreken we je snel?

Als je ons gaat beeldbellen, kan het zijn dat je een nieuw gezicht ziet. We hebben namelijk een nieuwe collega: Sharon! In deze nieuwsbrief vertelt ze wat over zichzelf. Ook verwijzen we je naar tips voor een goede samenwerking met je tolk. Op 22 november zijn er weer verkiezingen, zijn de stembureaus in jouw gemeente toegankelijk genoeg? Tot slot heeft Erik een column geschreven over een van de mooie dingen aan ons werk.

Het team van Tolkcontact


Even voorstellen: nieuwe collega Sharon

Het wordt steeds gezelliger bij Tolkcontact, want we hebben er weer een collega bij! Hieronder stelt ze zich voor.

Mijn naam is Sharon Vonk, doof, 29 jaar oud en ik woon in Overvecht samen met Jelle en onze lieve poezen.

Voordat ik hier kwam solliciteren heb ik voornamelijk vrijwilligerswerk gedaan binnen de dovengemeenschap en als gebarenoppas. Dit heb ik met veel liefde gedaan, maar het werd tijd voor iets anders.
Nu hoop ik, als Tolkcontact-medewerker, mijn energie en kennis als tolkgebruiker in te zetten om communicatie toegankelijk te maken voor doven en slechthorenden. Heb je bijvoorbeeld vragen over Tolkcontact of lukt het niet met de Tolkcontact-app, dan kan je ons beeldbellen via de klantenservice. Nu sinds kort ook op de contactpagina op de website!


Hoe werk je het best samen met je tolk?

Ken je RTGS? Dit is het Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken. Alle tolken staan hier in een lijst. RTGS houdt in de gaten of alle geregistreerde tolken zorgen voor kwaliteit in hun werk en hun vaardigheden blijven verbeteren. Die kwaliteit hangt ook af van de samenwerking tussen de tolk en jou als tolkgebruiker. Daarom heeft RTGS video’s in NGT gemaakt over samenwerken met je tolk en over feedback geven aan de tolk. Hoe doe je dat, en wat kun je beter niet doen? Misschien heb je er wat aan!

Bekijk de tips: https://www.stichtingrtgs.nl/organisatie/samenwerking-en-feedback


Voorlichtingsagenda

Waar kun je Tolkcontact binnenkort ontmoeten?

donderdag 16 november 10.00 – 12.00 uur: Inloopspreekuur bij Tolkcontact in Bilthoven
dinsdag 21 november: Presentatie Tolkcontact-app bij Inloopcentrum Stichting Plotsdoven in Alkmaar
donderdag 30 november 13.30 – 16.00 uur: Presentatie Tolkcontact en bellen met de app bij Inloophuis Stichting Plotsdoven in Zutphen
woensdag 27 november 9.00 – 11.00 uur: Online presentatie Tolkcontact voor studenten minor Gebarentaal HAN


Video: Hoe gebruik ik Tolk op afstand?

Ken je ons videoplatform? Hier staan veel instructievideo’s die met tolkinzet te maken hebben. Regelmatig zetten we er nieuwe video’s op. Deze keer laten we je graag de video zien over het gebruiken van Tolk op afstand. Misschien wil je dit tijdens het stemmen op 22 november inzetten, maar hoe werkt het ook alweer?

Bekijk de video: https://www.tolkcontact.nl/video/hoe-gebruik-ik-tolk-op-afstand


Column Erik: Meer dan lettertjes en cijfertjes

Een deel van ons werk bij Tolkcontact is het bekijken van alle tolkaanvragen. Hierbij controleren we bijvoorbeeld of de begin- en eindtijden kloppen, of het juiste soort tolkuren is gekozen en we kijken naar de omschrijving van de tolkopdracht.

Tolken worden natuurlijk bij allerlei afspraken ingezet. Zo zien we aanvragen voor ‘kleinere’ gebeurtenissen in iemands leven, zoals een vergadering of een bezoekje aan de hobbyclub. Maar tolken worden ook bij de belangrijkste gebeurtenissen in iemands leven ingezet. En als je al een tijdje bij Tolkcontact werkt, voelt het soms alsof je vanaf de zijlijn meekijkt in iemands leven.

Zo zie je eerst een tolkaanvraag voor bijvoorbeeld een verlovingsfeest, en dan een paar maanden later een tolkaanvraag voor een huwelijk. Bij Tolkcontact leven we dan mee met zo’n levensverhaal. Dan zeggen we als collega’s tegen elkaar: ‘Weet je nog dat stel dat een tolk zocht voor hun huwelijksceremonie? Die zoeken nu een tolk voor een babyshower!’

We worden echt blij van deze dingen. Mensen die hun leven leiden en allerlei mooie momenten meemaken. Maar er is ook een andere kant: ook bij de moeilijkere momenten worden we gevraagd om te helpen zoeken naar een tolk. Wat soms begint als een plotselinge tolkaanvraag midden in de nacht via de spoedtelefoon, loopt uit op een lang medisch traject waarbij we alles op alles zetten om steeds weer een tolk te vinden. In het ergste geval eindigt zo’n verhaal dan met een tolkaanvraag voor een uitvaart. Soms van een bekende van de klant, soms van een klant zelf. Dat raakt ons team, daar zijn we even stil van.

Je zou kunnen zeggen dat het voelt alsof we met onze klanten in dezelfde straat wonen, en zonder dat we de mensen écht kennen, ze toch een beetje zien komen en gaan. Voor ons tellen niet alleen de lettertjes en cijfertjes in een systeem. We realiseren ons elke dag dat we met mensen te maken hebben. Dat is wat dit werk mooi maakt.

Lees de column: https://www.tolkcontact.nl/2023/11/06/column-erik-meer-dan-lettertjes-en-cijfertjes/


Journaaltolk Corline Koolhof stopt na meer dan 20 jaar

Kijk jij het NOS Journaal met gebarentolk? Dan is de kans groot dat je Corline Koolhof voorbij hebt zien komen. Maar liefst 23,5 jaar heeft zij regelmatig het journaal getolkt. Een paar maanden geleden is ze hiermee gestopt. De website Doof.nl vroeg haar wat het tolken van het journaal leuk en uitdagend maakt.

Lees het interview: https://www.doof.nl/communicatie-en-media/corline-koolhof-was-23-jaar-journaaltolk-bij-het-nos-journaal/


Wat vind jij hiervan?

Wat vind jij van deze nieuwsbrief in platte tekst? Laat het weten via contact@tolkcontact.nl.