Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Alle stemlokalen in Nederland maken gratis gebruik van Tolk op afstand

Tolkcontact wil dat iedereen kan stemmen. Om deze reden mogen alle stembureaus in Nederland op 22 november 2023 gratis gebruikmaken van een online tolk Nederlandse Gebarentaal. Tolkcontact regelt de software, genaamd Tolk op afstand.

De ideale oplossing zou zijn om op elk stembureau een tolk Nederlandse Gebarentaal neer te zetten. Maar er zijn helaas niet voldoende gediplomeerde en geregistreerde tolken (ruim 700) om alle stembureaus (bijna 9.000) van een tolk te voorzien. Met Tolk op afstand (TOA) kunnen medewerkers via een telefoon of tablet direct en zonder afspraak een tolk Nederlandse Gebarentaal oproepen. De tolk vertaalt alle communicatie tussen de medewerker en de kiezer. 

Aanmelden of meer informatie

Op de pagina tolkcontact.nl/verkiezingen kunnen gemeenten informatie opvragen of zich direct aanmelden. Na aanmelding ontvangen de gemeente instructies en achtergrondinformatie. Een week voor de verkiezingen ontvangen deelnemende gemeenten de link en een QR-code naar het TOA-portaal. Tolkcontact hoopt met deze dienst doven en slechthorenden te helpen die op het stembureau tegen een communicatiebarrière aanlopen. Deze verkiezingen gemist? Gemeenten kunnen zich doorlopend aanmelden via tolkcontact.nl/verkiezingen.

Wat is er nodig om toegankelijk te zijn?

Tolkcontact adviseert om gebruik te maken van een tablet. Een tablet kan gemakkelijk worden neergezet op een tafel of een balie. Daardoor is het makkelijker om handgebaren in beeld te brengen. Daarnaast is een stabiele internetverbinding nodig. Communiceer ten slotte met de inwoners van de gemeente dat er een tolk op afstand is op de website, op sociale media en op waarismijnstemlokaal.nl.

Meer informatie?

Meer dan 500.000 Nederlanders hebben een gehoorbeperking. Lees hier tien tips om toegankelijk stemmen te realiseren voor dove of slechthorende mensen.