Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Maak stemmen toegankelijk voor doven en slechthorenden tijdens verkiezingen

Rolstoeltoegankelijkheid en voorzieningen voor blinden en slechtzienden zijn meestal wel geregeld, maar wat denkt u van toegankelijkheid voor de 1,5 miljoen doven en slechthorenden in Nederland? Ook voor hen zijn maatregelen nodig om op een prettige manier te stemmen. Voorkom dat zij thuisblijven op deze belangrijke dag voor de democratie! 

"Voorkom dat dove en slechthorende kiezers thuisblijven!"

Een tolk op ieder stembureau

De ideale oplossing zou zijn om op elk stembureau een tolk Nederlandse Gebarentaal neer te zetten. Tolkcontact kan u helpen een tolk te zoeken: voor een aantal gemeenten doen wij dit bij elke verkiezing. Maar er zijn helaas niet voldoende gediplomeerde en geregistreerde tolken (ruim 700) om alle stembureaus (bijna 9.000) van een tolk te voorzien.

Tolkcontact Tolk op afstand

Toch een tolk kunnen inzetten op de momenten waarop deze gewenst is? Maak dan gebruik van Tolkcontact Tolk op afstand! Staat er een dove of slechthorende kiezer bij het stembureau? Dan kan de stembureaumedewerker met één druk op de knop een gebarentolk inzetten via een videoverbinding. De tolk vertaalt alle communicatie tussen de medewerker en de kiezer. Op deze manier zet u een belangrijke eerste stap richting toegankelijkheid voor dove en slechthorende mensen.

Tolk op afstand aanvragen voor de verkiezingen? Ga direct naar tolkcontact.nl/verkiezingen

Informatie over verkiezingen in Nederlandse Gebarentaal

Ook voorafgaand aan het stemmen is het belangrijk dat alle informatie over de verkiezingen begrijpelijk is voor doven en slechthorenden. Algemene informatie over verkiezingen in gebarentaal is al beschikbaar gesteld door ProDemos. Laat daarnaast ook de informatie van uw gemeente vertalen naar Nederlandse Gebarentaal. Tolkcontact beschikt over een opnamestudio en een netwerk van professionele vertalers. Deel de video met de vertaalde informatie vervolgens eenvoudig via een link of QR-code.

Wie is Tolkcontact?

Wij streven naar gelijkwaardige communicatie voor doven en slechthorenden in heel Nederland. We organiseren bijvoorbeeld de tolkbemiddeling namens UWV en de overheid. Daarnaast hebben wij diverse producten en diensten, waarmee mensen en organisaties een tolk op afstand kunnen inzetten. Meer weten? Kijk op www.tolkcontact.nl/organisaties