Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Column Erik: Geslaagd voor de gebarencursus!

Vorig jaar oktober zijn we bij Tolkcontact begonnen met een cursus Nederlandse Gebarentaal. Dat was ook wel nodig, want niet iedereen kon zich even goed uitdrukken met gebaren. Het is wel zo handig én gezellig als je ook een beetje kan kletsen met je dove collega’s. Natuurlijk leer je in de omgang wel een beetje met je handen bewegen, en de woorden die dagelijks langskomen pik je een beetje op, maar zonder echt les te krijgen kun je toch niet zo veel. Daar wilden we verandering in brengen.

Met Tobias de Ronde van TYD als docent begonnen we aan onze cursus. Met elkaar stuntelden we de lessen door, maar hoe langer we bezig waren, hoe meer onze kennis en vaardigheid groeiden. Het was wel gek om weer huiswerk te krijgen! Net als vroeger op school stelde ik het maken van huiswerk zo lang mogelijk uit. Dus vaak was ik de avond voor de les in lichte paniek mijn opdrachten aan het maken. 

Elke les ging over een ander onderwerp of onderdeel van de taal. Zo hebben we geleerd over familie, boodschappen, reizen en nog veel meer. Ook kwamen het vingerspellen en tellen vaak terug, wat nog best ingewikkeld is. Voordat je het weet stel je jezelf voor als S-rik in plaats van E-rik en ben je geboren in 1939 in plaats van 1989.

Tijdens de laatste les moest elke deelnemer een korte presentatie geven. Het onderwerp mochten we zelf kiezen. Dat is toch spannender dan een gesprekje over boodschappen! Met daadwerkelijk knikkende knieën vertelde ik in mijn presentatie over mijn vrijwilligerswerk. Voor mijn gevoel vergat ik alle gebaren die ik in de afgelopen 12 lessen geleerd had, haalde ik alles door elkaar en kon ik me niks meer herinneren van wat ik wilde vertellen. In werkelijkheid viel dit blijkbaar reuze mee. Ook anderen waren erg nerveus, maar als je dan zag wat ze presenteerden bleek toch echt wel dat die cursus niet voor niets geweest is. Niemand kon ontkennen dat we echt vooruitgegaan zijn. En door al die presentaties hebben we ook nog wat geleerd! Bijvoorbeeld over skiën, barefoot hardlopen, de dierenambulance en een reis naar Zweden. En zelfs het verhaal van Rupsje Nooitgenoeg kennen we nu weer van voor tot achter! 

Dat de cursus heeft geholpen, merken we echt bij team Tolkcontact. Vroeger waren we tijdens onze dagelijkse dagstart (met dove en horende collega’s) echt afhankelijk van een tolk. Nu kunnen we veel meer zelf, zonder de tolk. Iets om trots op te zijn!