Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Column Erik: Een jaar om trots op te zijn

Wat kan een jaar snel gaan! We hebben 2022 met elkaar weten te doorstaan en daar mogen we best trots op zijn. Ik wil even stilstaan bij een paar dingen waar we trots op zijn bij Tolkcontact. Omdat iedereen waarschijnlijk al een aantal nieuwjaarsspeeches heeft moeten aanhoren, zal ik het kort houden.

Zo zijn er dit jaar ruim 130.000 tolkopdrachten geweest. Dat zijn ontzettend veel gesprekken en afspraken, waarbij het dus dankzij de inzet van een tolk mogelijk was om op een gelijkwaardige manier te communiceren. Ook blijft het gebruik van de Tolkcontact-app groeien. In 2022 zijn er bijna 300 nieuwe klanten bijgekomen. Deze klanten kunnen zelfstandig telefoneren dankzij het team teletolken, dat uit zo’n 35 tolken bestaat. Het is gek om te bedenken dat er bij de start van de app maar vier tolken waren om deze manier van communiceren te realiseren.

Hoewel we allemaal weten dat het soms lastig is om voor elke afspraak een tolk te vinden, zijn we er ook ontzettend trots op dat het in de meeste gevallen wel lukte. Dit heeft ook te maken met de grote inzet en flexibiliteit van de tolken. Regelmatig wringen zij zich in allerlei bochten om een opdracht toch op te kunnen pakken. Maar het zou geen kwaad kunnen als het tolkenbestand in Nederland wat groter wordt. Laten we hopen dat in 2023 het aantal tolken blijft groeien. 

Bij Tolkcontact zijn we op kleine schaal ook bezig om onze manier van communiceren met elkaar te verbeteren. In 2022 zijn we begonnen met een cursus Nederlandse gebarentaal voor alle collega’s die nog niet gebarenvaardig zijn. We hebben nu een aantal lessen gehad, en ik merk zelf dat ons begrip van gebarentaal al enorm gegroeid is. Dat belooft veel goeds voor de lessen die dit jaar zullen plaatsvinden. Volgens mij staat binnenkort klokkijken en tijden doorgeven in gebarentaal op het rooster… ik ben benieuwd.

Om af te sluiten zou ik graag een wens voor 2023 willen uitspreken. Ik hoop dat we met z’n allen de bereidheid vinden om net dat beetje extra te doen om met elkaar te blijven communiceren. Hoe meer we dat doen, hoe beter het zal gaan.