Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Ondernemer met gehoorverlies? Anke heeft tips

Bekijk in NGT

Anke Heij was vijftien jaar tolk Nederlandse Gebarentaal. Tot ze plotseling zelf slechthorend werd. Nu is ze communicatietrainer en hoorcoach. Ze heeft een eigen bedrijf, Kunst van het Mogelijke. Ben jij ondernemer en heb je gehoorverlies? Anke geeft je nuttige tips.

‘Laat je vooral niet weerhouden door je gehoorverlies. In de kern gaat het om: wees expert in je eigen gehoorverlies. Zorg dat je goed weet wat je nodig hebt, zodat je dat ook aan anderen kunt vertellen. Gebruik de techniek goed. Dan kan er zoveel meer dan je denkt. Zorg dat je bedrijf flexibel is. Mijn gehoorverlies is nu op een bepaald niveau, dat kan minder worden en dat heeft ook impact op mijn bedrijf. Wees daarin creatief. Durf je grenzen te verruimen. Dan ontdek je wat wel en niet kan. Meestal kan iets wel gewoon als je het net even anders aanpakt. Als je expert bent in je eigen gehoorverlies en weet wat je kunt, dan kun je het maximale van jezelf geven.

Hoe je omgaat met mensen die geen kennis hebben van gehoorverlies? Zorg dat je mentaal weerbaar bent. Blijf dichtbij jezelf en durf grenzen te stellen. Hoe wil je communiceren met je klanten en wanneer ben je beschikbaar? Wat kan je wel en wat lukt misschien nog niet? Dat lijkt eng, maar veel mensen vinden duidelijkheid juist heel prettig. En belangrijker: je houdt er zelf geen rotgevoel aan over.

Soms krijg je te maken met mensen met andere denkbeelden. Juist deze mensen kunnen wat leren van de manier waarop jij zaken aanpakt. Niet denken aan wat je kunt verliezen, maar blijf bij jezelf. Dat vraagt veel veerkracht en durf. En dat gun ik alle ondernemers.’

Bron: Doof.nl