Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Tolkcontact Lakt: Davy de Bruijn

Wat was het lang leeg in de nagelsalon. We moesten lockdowns, feestdagen en corona overleven, maar we zijn terug! Dit keer met schrijftolk Davy de Bruijn. Davy en ik hebben elkaar jaren geleden een keer ontmoet op een feestje, tenminste, dat dacht ik. Ineens wist ik niet zeker of dat wel dezelfde Davy was, omdat ze toen een compleet ander kapsel had. Maar dit blijkt een van haar kenmerken te zijn! Terwijl ik Davy’s nagels van prachtige kleuren voorzag, praatten we honderduit. Over honden, huizen, karten en familie – alsof we elkaar al jaren kenden.
Door Ghislaine Groenewegen

Tien vingers, tien vragen

1. Wie ben je?

Nou, ik ben Davy, 31 jaar en ben schrijftolk! Ik ben geboren en getogen in Vlaardingen. Ik wil er niet weg, want mijn hele familie is er en ik ben echt een familiemens. In december heb ik een huis gekocht, twee minuten bij mijn moeder vandaan. Heerlijk!

2. Wat is je naamgebaar en hoe kom je daaraan?

Tijdens een weekje weg met een groep doven viel het ze op dat mijn haar elke dag anders was. Zij kwamen ermee. Net als jij verander ik heel vaak van haarkleur en kapsel, daar hou ik van! Mijn naamgebaar is dan ook het gebaar van wisselen en dan bewegen langs mijn haar. Het past heel goed bij me.

3. Jij doet heel veel: schrijftolken, Text on Tap, lesmateriaal ontwikkelen, lesgeven… Is er nog iets wat je nu niet doet maar wel wil doen?

Wauw. Ik vind dit een heel leuke vraag, maar tegelijk ook een lastige. Ik sta zo in het leven dat wat er op mijn pad komt, mij toe zal komen. Ik geloof als dingen op mijn pad komen en aanspreken, dat ik daar dan voor ga. Ik ben samen met collega Faye bijvoorbeeld ineens weer een coachopleiding gaan doen. Persoonlijke ontwikkeling en dergelijke vind ik heel mooi en interessant. Alles staat in verbinding met elkaar. Door meer inzicht in de mens en mezelf kan ik ook weer een betere tolk worden.

4. Je zei dat je net bent verhuisd. Ben je al gesetteld? Is je werkruimte ingericht?

Nou, ik woon nog op zolder, wat een beetje aanpoten is met een grote hond en een kat en mijn werk… Er zijn wat dingen misgegaan bij de verbouwing. Mijn pui had bijvoorbeeld al lang klaar moeten zijn, maar dat is nog lang niet zo! Ik heb vijf lekkende ramen, een verkeerd model lichtkoepel, de vloer is omhoog gekomen waardoor mijn keuken verhoogd moest en het blad brak, ga zo maar door. Het is het echt helemaal waard. ‘s Middags rond een uur of vijf bel ik m’n moeder, zij heeft ook een hond. Dan loop ik naar haar huis en dan lopen we samen een rondje door het park met onze honden. En dan denk ik: het maakt allemaal niet uit, die chaos, het komt allemaal wel. Ik ben blij met hoe ik nu woon.

5. Ik weet echt NIETS van Formule 1, maar heb begrepen dat jij ervan houdt en dat je vader beroemd is. Vertel me alles!

Heb je ooit van de naam Ayrton Senna gehoord? (G: Echt, nog nooit!) Oké, dan heb je zelfs minder dan geen kennis… Mijn vader heeft een kartracingteam in Vlaardingen. Mijn vader en broer zijn daar altijd en een groot deel van de familie werkt er. Het is allemaal begonnen met karten. Mijn vader tunede motoren en hij begeleidde bijvoorbeeld Jos Verstappen, de vader van Max. Jos is Europees kampioen geworden onder leiding van mijn vader! [Davy kijkt enorm trots] Daarna heeft hij een racingteam opgezet. (G: En race je zelf?) Nou… Toen ik 7 was heb ik het een keer geprobeerd, maar ik was nogal onvoorzichtig. Het is geen supergevaarlijke sport, maar er kan wel van alles gebeuren. Voor mij was het echt een race naar de finishlijn, no matter what. Ik beukte iedereen aan de kant en reed gewoon door het gras om maar eerste te worden. Toen werd besloten dat ik beter op paardrijden kon gaan. Maar het is alsnog echt mijn wereld.

6. Je staat ook bekend als de tolk die alle races van de Formule 1 schrijftolkt. Dat is vast niet alleen maar de tv aanzetten en met je velotype [het toetsenbord waarop een schrijftolk typt, red.] ontspannen voor de tv gaan zitten. Hoe gaat dat in zijn werk?

Drie jaar geleden kwam er een oproepje van een groep doven en slechthorenden die graag de Formule 1 wilden kijken met ondertiteling. Normaal ben ik niet hebberig op opdrachten, maar dit was echt mijn opdracht! In het begin was het een beetje gek omdat ik soms ook over mijn vader moest tolken. Na een tijdje ben ik gaan kijken of ik de ondertiteling zou kunnen streamen, zodat het voor nog meer mensen toegankelijk zou worden. Dat is uiteindelijk eerst via YouTube gegaan. Inmiddels gaat het via Text on Tap. En nu doe ik het samen met een andere tolk, Linda Gomes. Ze had me ooit verteld dat haar man altijd Formule 1 keek, dus ik heb haar gewoon opgebeld. En het is een succesverhaal!

7. Wat is je leukste of meest bijzondere opdracht ooit, na Formule 1?

Eigenlijk zijn de mogelijkheden van het inzetten van een schrijftolk veel groter dan je denkt. Ik heb ooit voor een groep jongeren een survivaltocht getolkt met mijn velowalker. Ze hadden me gevraagd of dat kon, en ik was toen heel sportief en zag dat wel zitten. Echt aan de touwen gehangen, onder dingen door geklommen, tussendoor steeds even typen en door!

8. Waarom ben je eigenlijk schrijftolk geworden (en geen tolk NGT)?

Ik werkte eigenlijk in de horeca, dat heb ik jaren gedaan en vond ik superleuk. Maar ik wilde op een gegeven moment een ‘normaal’ leven. En toen raakte ik in gesprek met een gebarentolk, Marlous. Zij heeft op mij opgepast toen ik klein was, dus ik ken haar al heel lang. En zij zei: “Er is een tekort aan schrijftolken, waarom ga je dat niet proberen?”. Na de opleiding heb ik me verder verdiept in de ontwikkelingen, techniek en software van en voor schrijftolken. Dat vond ik zo ontzettend interessant!

9. Je nagels zijn inmiddels bijna klaar. Probeer ze eens te beschrijven?

Ik heb gekozen voor groen, want dat is mijn lievelingskleur, met oranje hoekjes erin, want ik ben best wel chauvinistisch. Ik hou absoluut niet van voetbal, maar als Nederland speelt trek ik alles uit de kast. Verder doe ik niet superveel aan zulke selfcaredingen, af en toe een massage en een pedicure, daar blijft het bij. Oh en ik yoga graag.

10. Wie bewonder je in tolkwereld?

Het is heel cliché, maar het is toch Irma Sluis. Hoe zij met alles en de media is omgegaan en hoe zij zich staande heeft gehouden. Hoe ze zich precies niet gepresenteerd heeft, maar de doven naar voren heeft geschoven, daar heb ik diepe bewondering voor. Misschien wordt ze wel gek van al die aandacht, maar dit heeft ze echt heel goed gedaan.
Wie ik ook bewonder, is Faye. Ik noemde haar net al even. Zij is een heel fijne collega en een supergoede vriendin. Ze is een duizendpoot, net zoals ik: ze is combitolk, dus tolk Nederlandse gebarentaal én schrijftolk, en ze kan fantastisch signdancen.

Tot slot: wie zou je hier wel willen zien?|
Marlous! Marlous Vredenbregt, door haar ben ik dit gaan doen, dus dat lijkt me heel leuk. En Irma Sluis natuurlijk. (G: Toevallig heb ik net een afspraak gemaakt met Marlous, dus dat komt goed. En nu ga ik ook snel Irma uitnodigen!)

Over Tolkcontact Lakt

Naast medewerker bij Tolkcontact is Ghislaine haar eigen nagelstudio begonnen. Een plek waar ze haar creativiteit de vrije loop kan laten gaan, én met mensen in contact komt. ‘Als je nagels lakt, kom je heel dicht bij iemand, dat opent de deur voor interessante gesprekken’, vertelt ze. ‘Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Geef mij nu je hand, ik geef je er prachtige nagels voor terug.’

Wil je nou ook een keer geinterviewd worden tijdens het krijgen van een fantastische nagelbehandeling? Stuur een e-mail naar contact@tolkcontact.nl en Ghislaine neemt contact met je op. En volg @cutiecoolnl op instagram om meer van haar creatieve werk te zien.