Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Tolkcontact Lakt: Nanda Kroos-Wijntje

Nanda stond bij mij al een tijdje op het lijstje om te vragen voor deze rubriek en ik was superblij dat ze ja zei! We hebben elkaar al zo vaak gesproken maar nog nooit gezien. Het voelde direct vertrouwd.

Door Ghislaine Groenewegen

Tien vingers, tien vragen

  1. Ik weet dat je Nanda bent en dat je altijd opneemt als ik bel, haha, maar vertel, wie ben je nog meer?

‘Nou, ik ben Nanda Kroos-Wijntje, 42 en ik doe mijn naam geen eer aan want ik drink geen wijn. Ik ben getrouwd met Remco en moeder van een tweeling van elf, Marit en Bente. We hadden ooit bedacht dat als we een dochter zouden krijgen dat we haar Bente Marit zouden noemen. Het werden twee dochters dus die naam konden we mooi splitten! Mensen zeggen altijd: Oh wauw, dat zal wel zwaar zijn geweest toen ze klein waren? Maar eigenlijk was dat de meest relaxte periode! Toen ik studeerde woonde ik in Zeist, daarna in Den Haag en nu wonen we in Barendrecht. Ik ben een vrolijk en praatgraag mens.’

  1. Hoe ben je tolk Nederlandse Gebarentaal geworden?

‘Jaren geleden had ik buren waar ik veel was om op te passen en hun familie is doof. Vroeger moesten we dan op de telefoon berichten sturen. Ik deed toen de opleiding SPW (Sociaal Pedagogisch Werk, red.), maar ik zag nog niet helemaal mijn toekomst voor me in de zorg. Toen kon ik via die familie stagelopen bij Effatha en daarna ben ik meteen aan de tolkopleiding begonnen. Inmiddels ben ik alweer achttien jaar tolk.’ 

3. In die achttien jaar heb je vast heel bijzondere opdrachten gedaan?

‘Ik vind bevallingen heel bijzonder, ik heb er al acht gedaan! (Ghislaine: ik heb nog nooit een tolk gesproken die er zoveel heeft gedaan) Het is echt heel speciaal, omdat het zo intiem en persoonlijk is. In principe ken je de klanten, maar ik heb ook een keer als achterwacht voor een onbekende klant een bevalling getolkt. (G: dit weet ik nog!) Het is wel zo dat ik na het krijgen van mijn eigen dochters veel beter kan tolken in deze situatie. Het is echt heel speciaal dat je bij zulke momenten mag zijn. Ik mag soms ook nog voor die gezinnen kinderfeestjes tolken, echt leuk om die kinderen te zien opgroeien. Daarnaast heb ik ook een keer een euthanasie mogen tolken, dat is me heel erg bijgebleven. Omdat door mijn aanwezigheid deze persoon de kans kreeg om de regie over te pakken en deze keuze mocht maken. Heftig, maar de klant was zo dankbaar. Kortom, ik heb volgens mij al van geboorte tot graf alle soorten opdrachten gedaan.’ 

4. Hoe ziet je leven eruit buiten het tolken om?

‘Met het gezin hebben we gitaarles genomen, vlak voor corona begon. Uiteindelijk is mijn man gestopt door een studie en mijn ene dochter afgevallen, maar ik en de andere dochter doen het nog steeds, het lijkt me zo leuk om mezelf te kunnen begeleiden bij het zingen. 

Daarnaast heb ik de mantelzorg over mijn ouders. Mijn vader heeft alzheimer en mijn moeder heeft osteoporose. Ze wonen nog op zichzelf. Gelukkig krijgen ze inmiddels meer hulp, waardoor mijn broer, zus en ik hopelijk een stap terug kunnen nemen in de mantelzorg. Ik denk dat er dan weer wat ruimte voor andere dingen komt.’ 

G: Nanda krijgt tussendoor berichten van haar dochters die in strijd zijn over watermeloen, echt leuk zo’n tweeling haha. 

5. Is er een moment in je leven geweest dat een enorme impact heeft gehad?

‘Daar kan ik niets spannends van maken, het krijgen van kinderen! Dat is allesbepalend.’

6. Als je nu een carrièreswitch zou moeten maken, wat zou je dan gaan doen? 

‘Dan zou ik verloskundige worden. Dat wilde ik al toen ik klein was, maar dat kon niet omdat ik geen wiskunde in mijn pakket had en het een lotingstudie is. Dus toen koos ik ervoor om SPW te doen, dat was ook in de zorg. En dat ik nu dan bevallingen mag tolken vind ik wel heel mooi, het is niet hetzelfde, maar toch. Het trekt me zo! Dat je iemand mag begeleiden in zo’n moment, ja. Ik heb een paar jaar geleden nog gekeken of ik de opleiding naast mijn werk zou kunnen doen. De kinderen waren toen nog heel klein en de opleiding is best heel zwaar. Daarnaast moet je ook stage lopen en dat kan overal zijn, heel onhandig met kinderen, dus ik heb er toen voor gekozen om het niet te doen. Het zit wel nog steeds in mijn achterhoofd, wie weet dat ik het nog een keer doe, maar ik weet niet of ik wel wil stoppen met tolken.’

7. Stel, je moet kiezen: nooit meer thee of nooit meer chocolade?

‘Die combinatie is toch veel te lekker? Pfoe. Dan maar nooit meer thee, dan drink ik wel gewoon heet water.’

8. Leef je volgens een bepaald motto of heb je een mantra ofzo? 

‘Nee daar ben ik echt te nuchter voor. Ik geloof er vooral in dat mensen moeten doen waar ze gelukkig van worden. Ik zeg ook tegen mn kinderen: het maakt me niet uit wat je later wordt, als je maar iets kiest waar je gelukkig van wordt. Of je nou achter de kassa zit in een supermarkt of voor de klas gaat staan of arts wordt, als je er maar gelukkig van wordt.’

Nanda heeft korte nagels en wilde graag een soort French manicure. Ik heb ervoor gekozen om er een alternatieve French van te maken, omdat de nagels zo kort zijn, wordt het toch weer lekker artistiek. Dus ik vraag me af:

9. Doe je dit vaker? 

‘Eigenlijk had ik altijd lange nagels, maar toen ging ik op gitaarles! Ze moesten eraf. Heel jammer. Ik wilde wel iets anders, maar niet te opvallend of te knal. Het is ook vakantieperiode dus even iets leuks erop kan wel even.’

10. Wie wil je hier de volgende keer op de stoel zien?

‘Irma (Sluis, red.) Ik heb een tijdje met haar geteamtolkt, maar daarna heb ik haar niet echt meer gesproken. En ik vraag me heel erg af hoe ze de afgelopen periode heeft meegemaakt. Hoe deze ervaring voor haar is geweest.’

G: Nou, ik hoop dat ze ja zegt!

Over Tolkcontact Lakt

Naast medewerker bij Tolkcontact is Ghislaine haar eigen nagelstudio begonnen. Een plek waar ze haar creativiteit de vrije loop kan laten gaan, én met mensen in contact komt. ‘Als je nagels lakt, kom je heel dicht bij iemand, dat opent de deur voor interessante gesprekken’, vertelt ze. ‘Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Geef mij nu je hand, ik geef je er prachtige nagels voor terug.’

Wil je nou ook een keer geïnterviewd worden tijdens het krijgen van een fantastische nagelbehandeling? Stuur een e-mail naar contact@tolkcontact.nl en Ghislaine neemt contact met je op. En volg @cutiecoolnl op Instagram om meer van haar creatieve werk te zien.