Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven
Foto van gelakte nagels van Nathaly

Tolkcontact Lakt: Nathaly Tweeboom

3, 2, 1, zijn we klaar?! Ik heb Nathaly tegenover me en het is nu al gezellig in de salon. Mijn vragen liggen klaar en we hebben al hardop gelachen. Tijd om te beginnen met de eerste vraag.

Door Ghislaine Groenewegen

Tien vingers, tien vragen

  1. Nataly, wie ben je?

‘Ik ben een leuk persoon! Ik hou van gezelligheid en ben heel sociaal en vol energie, maar ik moet wel altijd even kijken of het niet té veel is . Ik ben dertien jaar getrouwd, dat wil je vast ook weten, en ik heb twee kinderen. Twee heel leuke kinderen. Ik woon in Amsterdam, maar ik ben opgegroeid op Curaçao. Curaçao was alleen echt te klein voor me, dus toen ben ik via Emmen en Leeuwarden uiteindelijk in Amsterdam beland. Daar ontmoette ik op de bloemenmarkt mijn man, heel romantisch, het was net een film.’

  1. Hoe ben je het tolkvak ingerold?

‘Totaal onverwachts! Ik was nog een beetje zoekende, want ik was in Leeuwarden aangenomen voor de opleiding psychologie, maar ik wilde liever in Amsterdam wonen. Toen heb ik veel nagedacht over talen en andere opties en bij toeval zag ik een folder over de opleiding tot tolk Nederlandse Gebarentaal. Ik heb toen een toelatingsexamen gedaan en werd aangenomen. Ik heb er wat langer over gedaan, door mijn zwangerschap, maar met behulp van een docent van de Hogeschool Utrecht heb ik het uiteindelijk toch afgemaakt. Het was dus niet de intentie, maar ik ben nu heel blij dat ik dit werk doe.’

3. Wat is je naamgebaar?

‘Nou, vuur! Ik heb echt temperament dus het past perfect bij me.’ 

4. Is er een bijzondere tolkervaring waar je me over wil vertellen?

‘Ik heb ooit de vaginamonologen mogen tolken! Dat was heel spannend en echt superleuk. Ik heb dat wel twee of drie jaar gedaan. Het was een intensieve opdracht maar wauw, wat een ervaring. Ik ben dan toch een beetje onzeker, maar ben blij dat ik het heb gedaan. En ik heb ook ooit bij de marechaussee getolkt, voor iemand die was opgepakt, dat was ook heel spannend. Het was een dove, Spaanse persoon en ik spreek zelf ook Spaans, dus dat moest ik combineren. Twee dagen heb ik toen getolkt, ook nog in de rechtbank. Het was heel zwaar, en ik vond de verantwoordelijkheid ook wel echt too much, want als je één ding verkeerd tolkt, kan het helemaal misgaan.’

5. En wat voor opdrachten staan op je tolkbucketlist?

‘Iets met toneel. Echt ik vind alles op toneel leuk om te doen. Dat heb ik laatst nog gedaan.’ Heb jij ook voor De Parade getolkt? ‘Nee, dat dan weer niet. Een andere grote droom is tolken voor de Verenigde Naties. Maar dan ben ik zo veel van huis en ik heb nog jonge kinderen, dus die droom staat nog even op pauze.’

Ik heb je gezien bij het Black Lives Matter protest in Utrecht vorig jaar, wat superleuk dat je dat hebt gedaan, hoe heb je dat ervaren?

‘Ja, deze opdracht was natuurlijk heel belangrijk, waardoor ik heel zenuwachtig was. Er waren geen teksten vooraf, het was deels in het Nederlands en deels in het Engels, maar toen ik er stond kwam het goed. Ik stond er gewoon en het kwam uit mijn hart. Het was een mooie ervaring en een goede opdracht, maar sinds dat protest word ik echt voor allerlei zaken gevraagd, en het voelt dan toch alsof ik alleen om mijn huidskleur word gevraagd. Dat vind ik soms wel lastig.’

6. Hoe ontspan je? Wat is je selfcare?

‘Dansen. Ik hou van dansen, lekker op stap gaan met vriendinnen. Dat mis ik nu echt heel erg. Normaal doen we ook vaak karaoke, dat is echt zo leuk! Maar nu plof ik vaak op de bank als de jongste op bed ligt. Dan ben ik een mummie en staar ik naar de televisie en denk ik even helemaal nergens aan. Ik maak mezelf graag op en top mooi, lekker tutten en de stad in. Als ik dat doe, lacht iedereen naar me, zelfs honden en katten, dan voel ik me goed!’

7. Doe je dit wel vaker? Je handen (laten) verzorgen? 

[De nagels van Nathaly zijn heel mooi, sterk en lang, dus ik heb er geen zware klus aan om ze netjes te maken.]

‘Haha, nee, ik doe het nooit en ik ben er eigenlijk te ongeduldig voor. Als ik naar zo’n plek moet om m’n nagels te laten doen waar het onpersoonlijk is, dan duurt het me te lang. De geuren zijn te intens en dan zit ik me er niet op mijn gemak. En daarnaast heb ik er een hekel aan om het er ook weer af te halen. Dat is zo’n gedoe. Maar dit is natuurlijk wel een bijzondere uitzondering. Daarom laat ik je lekker veel steentjes en glitters op mijn nagels zetten, rood, natuurlijk!’

8. Heb je een bijzondere toekomstdroom? 

‘Een tweede opleiding volgen, denk ik. Psychologie vind ik nog steeds heel leuk, maar ik zou me wel meer willen verdiepen in tolken op gebied van toneel en muziek. Mirjam (Stolk, red) doet veel met muziek en eigenlijk wil ik dat zelf ook, maar dan voor heel andere muziek. Momenteel luister ik naar Spaanse reggaeton, dat lijkt me nou echt tof om te vertolken. En ja, zoals ik al zei, wil ik misschien ooit voor de Verenigde Naties werken.’

9. Is er een tolk die je bewondert?

‘Ja, meerdere eigenlijk. Er zijn veel tolken waar ik veel van heb geleerd als tolk maar ook als mens. Ik vind zoveel tolken leuk! Maar ik denk dat ik Nel (Soeterman, red.) wel echt geweldig vind, daar heb ik die vaginamonologen toen mee gedaan.’

10. Laatste dan, wie zou je hier tegenover mij willen zien?

‘Jetske Tinnevelt!’ 

 Toevallig is Jetske Tinnevelt een vriendin van mij! Ik denk niet dat zij mij ooit haar nagels zal laten doen, haha, maar wie weet, ik ga haar vragen.

Over Tolkcontact Lakt

Naast medewerker bij Tolkcontact is Ghislaine haar eigen nagelstudio begonnen. Een plek waar ze haar creativiteit de vrije loop kan laten gaan, én met mensen in contact komt. ‘Als je nagels lakt, kom je heel dicht bij iemand, dat opent de deur voor interessante gesprekken’, vertelt ze. ‘Iedereen heeft een verhaal te vertellen. Geef mij nu je hand, ik geef je er prachtige nagels voor terug.’

Wil je nou ook een keer geinterviewd worden tijdens het krijgen van een fantastische nagelbehandeling? Stuur een e-mail naar contact@tolkcontact.nl en Ghislaine neemt contact met je op. En volg @cutiecoolnl op instagram om meer van haar creatieve werk te zien.