Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven
nieuwsbrief mei 2022 in alleen tekst

Nieuwsbrief december 2023 in platte tekst

7 december 2023

Hieronder zie je elk artikel uit de nieuwsbrief van december in tekst, zonder afbeeldingen en met weinig opmaak. Slechtziende mensen kunnen dit makkelijker lezen.


Hallo!

Het einde van het jaar komt in zicht. Tijd voor de feestdagen! Maar voordat we het daarover hebben, kijken we nog even terug.

Op 22 november waren de Tweede Kamerverkiezingen. Tolkcontact heeft een aantal gemeenten geholpen extra toegankelijk te zijn met Tolk op afstand. Ook waren er gebarentalige stembureaus, waar een of meer medewerkers Nederlandse Gebarentaal beheersten. Waren daar tolken nodig? Jazeker! Maar dan vooral voor de horende mensen!

In deze nieuwsbrief vind je informatie over je tolkuren voor 2024 en over onze openingstijden rondom de feestdagen. We delen weer een instructievideo en de nieuwe inloopspreekuren voor het komende jaar. Verder lees je een mooi ervaringsverhaal van Saskia over het inzetten van een schrijftolk. En gebruik je een iPhone om te beeldbellen? Dan zie je misschien leuke effecten, maar je kunt ze ook uitzetten. We leggen je uit hoe.

Doe je mee met de grote feestdagenpuzzel? We wensen je alvast heel fijne feestdagen!

Het team van Tolkcontact


Uren voor privé- en werksituaties voor 2024

Heb je tolkuren voor privésituaties of voor je vaste arbeidscontract? Deze uren worden elk kalenderjaar verlengd door het UWV. Je hoeft hiervoor zelf niets te doen.
Sinds 1 december kun je je uren voor 2024 zien in mijn.tolkcontact.nl. Je kunt dus ook al voor volgend jaar tolkopdrachten inplannen.

Extra tolkuren 2023

Zijn je tolkuren voor dit jaar bijna op en heb je meer nodig? Dan kun je online extra tolkuren aanvragen via het formulier ‘Aanvragen voorziening’ bij UWV. Dit formulier vind je op uwv.nl/tolk. Hierin geef je aan hoeveel extra uren je nog nodig hebt in 2023 en waarom.

Geef veranderingen door

Verandert er iets in je werkcontract of onderwijs? Geef dit dan uiterlijk een week na de wijziging door aan UWV. Gebruik hiervoor het formulier ‘Wijzigingen doorgeven als u een voorziening ontvangt’. Dit vind je op uwv.nl/tolk. Op het formulier staat welke wijzigingen je moet doorgeven.


Bereikbaarheid Tolkcontact tijdens de feestdagen

Op maandag 25 december (Eerste Kerstdag) en dinsdag 26 december (Tweede Kerstdag) ) is de klantenservice van Tolkcontact gesloten. Ook op Nieuwjaarsdag, maandag 1 januari 2024, zijn we dicht.

Het spoednummer (06 30 80 47 15) is tijdens de feestdagen 24 uur per dag bereikbaar. Ook in het weekend en tijdens de feestdagen. Heb je een spoedgeval? Tolkcontact staat voor je klaar.

Geen spoed?

Wacht dan tot de eerstvolgende werkdag of dien alvast een aanvraag in op mijn.tolkcontact.nl.


Video: Hoe installeer ik de app?

Elke nieuwsbrief delen we een instructievideo van ons videoplatform. Deze keer lichten we de Tolkcontact-app uit. Heb jij hem al? Als je de app hebt aangevraagd, kun je hem installeren. Hoe je dat doet, zie je in de video!

Bekijk de video: tolkcontact.nl/video/hoe-installeer-ik-de-tolkcontact-ap/


Kom volgend jaar langs! Nieuwe data inloopspreekuren 2024

Voor de eerste paar maanden van het nieuwe jaar hebben we weer inloopspreekuren in de agenda gezet. Dit jaar is er ook nog een inloopspreekuur, op 12 december. Dus heb je behoefte aan uitleg over de tolkvoorziening? Of heb je vragen over de Tolkcontact-app? Kom langs op ons kantoor op Rembrandtlaan 4 in Bilthoven. We spreken NGT, NmG en Nederlands. Tijdens het inloopspreekuur hebben we alle tijd voor je en kun je al je vragen stellen.

Je bent van harte welkom op:

  • dinsdag 12 december 2023 van 14.00 tot 16.00 uur
  • dinsdag 9 januari van 10.00 tot 12.00 uur
  • donderdag 1 februari van 14.00 tot 16.00 uur
  • dinsdag 5 maart van 14.00 tot 16.00 uur
  • donderdag 11 april van 10.00 tot 12.00 uur

We vinden het fijn als je via de mail laat weten als je komt, maar het hoeft niet. Kan je niet op een van deze momenten? Mail dan gerust een ander voorstel. We helpen je graag.

Ons adres is Rembrandtlaan 4, 3723 BJ Bilthoven. Het is op loopafstand van station Bilthoven. Kom je met de auto? Dan kan je gratis parkeren. Let op: de ingang van ons kantoor zit aan de achterkant van het gebouw. Je moet naar binnen waar ‘Berengroep’ staat.


Ervaringsverhaal Saskia: ‘Met een schrijftolk heb ik meer energie’

Saskia Boer mailde ons over haar ervaring met een schrijftolk. Ze zet deze in bij haar vrijwilligerswerk, waar ze aan kinderen vertelt hoe het is om doof of slechthorend te zijn.

‘Ik zet elke veertien dagen een schrijftolk in voor mijn vrijwilligerswerk voor Gips. Met een groep vrijwilligers gaan we naar scholen toe. We laten de kinderen (groep 7-8) ervaren hoe het is om een beperking te hebben. Ze kunnen rolstoel rijden, braille schrijven en dammen zonder handen. Ik leer ze hun naam spellen met het handalfabet en een paar woordjes NmG.

Daarbij zet ik geen tolk in, maar een week later komen we terug en mogen de kinderen ons vragen stellen over onze handicaps. Dan zet ik wel een tolk in. Gelukkig is het elke keer gelukt er één te vinden! En dat is fijn, want sommige kinderen praten zacht, zijn verlegen of de groep is groot. Andere kinderen spreken niet zo goed Nederlands en ook de kleine opmerkingen tussendoor mis ik zonder tolk. En het scheelt me ook nog een hoop energie, ook nog.

De kinderen vragen me van alles, van hoe oud ik ben (‘59’), of ik kinderen heb (‘ja, twee’) tot hoe het is om doof/slechthorend te zijn (‘balen, maar niets aan te doen en ik ben blij met mijn CI’). Vaak vragen ze ook hoe moeilijk het is om gebarentaal te leren. Super moeilijk, zeg ik dan, maar ik vergelijk het met Engels dat ze aan het leren zijn en dat snappen ze). Ik leg ook altijd uit hoe een CI werkt, aan de hand van een 3D-model van een oor.

Als de tolk erbij is, zien ze ook meteen hoe dat in zijn werk gaat, dus dat zijn twee vliegen in één klap! Een leerzame ervaring voor de kinderen en een prettige ervaring voor mij, omdat ik helemaal mee kan doen.’


Confetti tijdens beeldbellen! Of liever niet?

Heb jij een iPhone met de nieuwste versie van iOS (versie 17 of hoger)? Bij het beeldbellen komen er dan animaties in beeld als je bepaalde gebaren maakt: hartjes, confetti, vuurwerk enzovoort. Deze effecten zie je als je FaceTime en Whatsapp gebruikt, maar ook de Tolkcontact-app.

Effecten uitzetten

De effecten zien er leuk uit, maar ze kunnen ook afleiden tijdens je gesprek. Zeker als je met een tolk in gesprek bent. Sommige effecten zijn in het hele beeld zichtbaar, waardoor gebaren en mimiek niet meer goed te zien zijn voor de tolk. En het past niet in een zakelijk gesprek. Zet de effecten daarom uit tijdens een tolkgesprek. Dit doe je apart voor elke app die je gebruikt. Hoe je dat doet, laten we je zien!

Stap 1
Start een videobelgesprek in de app waarin je de effecten wil uitzetten. Je kunt de effecten namelijk alleen uitzetten tijdens het videobellen.

Stap 2
Ga naar het bedieningspaneel van je telefoon:
Op een iPhone met FaceID: veeg omlaag vanaf de rechterbovenhoek van het scherm.
Of op een iPhone met een thuisknop: veeg omhoog vanaf de onderrand van het scherm.

Stap 3
Tik linksboven op Effecten.
Er opent een nieuw scherm.

Stap 4
Tik op Reacties
Je ziet jezelf in beeld en de knoppen ‘Portret’, ‘Studiolicht’ en ‘Reacties’. De knop ‘Reacties’ is niet meer verlicht. Je hebt nu de effecten uitgezet.

Stap 5
Veeg twee keer omhoog vanaf de onderkant van je scherm.
Je bent weer terug in je gesprek.
Wil je de effecten ook in een andere app uitzetten? Doe dan stap 1 tot en met 5 opnieuw in die app.


Tolkcontact Feestdagenpuzzel 2024: doe mee en win een feestpakket

Heb je na onze succesvolle zomerpuzzel zin om nog een keer te puzzelen? Dat is mooi, want we hebben voor de feestdagen weer een puzzel gemaakt! Het is een rebus deze keer.

Hoe werkt het?
Deze puzzel is een rebus. Je ziet allemaal plaatjes met letters eronder. De juiste woorden vind je door naar de plaatjes te kijken en dan naar de letters. Zie je bijvoorbeeld een plaatje van een kat met daaronder -t, dan betekent dat kat min t, dus ka. Of een plaatje van een pet met daaronder p=m, dan moet je de p van pet vervangen door een m, dus wordt het woord met. Staan er geen letters onder het plaatje, dan gebruik je het hele woord.

Oplossing gevonden?
Heb je de oplossing gevonden? Doe dan uiterlijk vrijdag 15 december [datum kan nog veranderen] wat er in de oplossing staat en win een Tolkcontact feestpakket! We verloten twee cadeaupakketten onder de goede inzendingen. We mailen je alleen als je hebt gewonnen. Veel puzzelplezier en fijne feestdagen!

Download de puzzel: https://www.tolkcontact.nl/wp-content/uploads/2023/11/Tolkcontact-feestdagenpuzzel.pdf


Wat vind jij hiervan?

Wat vind jij van deze nieuwsbrief in platte tekst? Laat het weten via contact@tolkcontact.nl.