Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven
nieuwsbrief mei 2022 in alleen tekst

Nieuwsbrief april 2023 in platte tekst

3 april 2023

Hieronder zie je elk artikel uit de nieuwsbrief van april in tekst, zonder afbeeldingen en met weinig opmaak. Slechtziende mensen kunnen dit makkelijker lezen.


Hallo!

De lente is er! Het is langer licht door de zomertijd. Onze collega Maartje is in elk geval heel blij dat het lente is, dat lees je in haar column. 

In deze nieuwsbrief lees je verder een interview met tolk Marcha over nieuwe tolken coachen. Ook zie je voor het eerst onze voorlichtingsagenda. Hierop zie je bij welke evenementen Tolkcontact aanwezig is om al je vragen te beantwoorden. Natuurlijk hoef je geen evenement af te wachten om contact met ons op te nemen. Je kunt ons bijvoorbeeld bellen in gebarentaal via de Tolkcontact-app!

Maak het buiten of binnen gezellig en geniet van de lente!

Het team van Tolkcontact: Angelique, Bregje, Diewertje, Erik, Ilse, Maartje en Teresa


Tolk inzetten en je uren zijn op? (Meestal) geen probleem

Als je tolken inzet, kost dat tolkuren. Met die tolkuren kan de tolk betaald worden. Zijn je tolkuren (bijna) op? Vraag dan meer uren aan. Dat kan op www.uwv.nl/tolk. Je kan meerdere keren per jaar tolkuren aanvragen.

Het kan gebeuren dat je tolkuren op zijn en je nog geen extra uren hebt aangevraagd. Wat nou als je toch een tolk wil inzetten? Geen zorgen. Je kan altijd een tolkaanvraag plaatsen op mijn.tolkcontact.nl. Kies dan voor de optie ‘Nog geen tolkuren’ bij de vraag Van welke uren gaat deze opdracht? (zie hieronder). Het systeem zal net als normaal gaan zoeken naar een tolk.

Na de tolkopdracht kun je de extra tolkuren alsnog aanvragen bij UWV. Dit noemen we tolkuren aanvragen met terugwerkende kracht. 

Tip: Vraag de extra uren snel na de afspraak aan. Het is voor de tolk vervelend om lang te moeten wachten op de betaling.


Voorlichtingsagenda

Waar kun je Tolkcontact binnenkort ontmoeten?

dinsdag 11 april 10.00 uur
Inloopspreekuur Tolkcontact in Bilthoven

zaterdag 22 april 10.15 uur
Nationale Leesvertelwedstrijd in Amersfoort

donderdag 11 mei 14.00 uur
Inloopspreekuur Tolkcontact in Bilthoven

woensdag 31 mei 19.00 uur
Ervaringscaroussel Stichting Plotsdoven (online)


Column Maartje: Een frisse wind

HET IS LENTE en wat heb ik daar naar uitgekeken! Het is veel langer licht overdag, zeker nu de klok is verzet. Ik heb nog altijd het ezelsbruggetje ‘in het voorjaar gaat de klok een uur vooruit’ nodig om te onthouden hoe ik de klok moet verzetten. Daarin ben ik vast niet de enige. Mijn hond is ook heel blij met deze verschuiving van de tijd, want alleen bij daglicht kunnen we samen naar het bos. Eén tolkgebruiker houdt ons regelmatig op de hoogte over zijn moestuin, waardoor we weten dat het weer bijna tijd is om pootaardappelen, sla en rode biet te planten. Lente, we hebben er allemaal zin in! 

Bij Tolkcontact op kantoor waren we toe aan verandering. We hebben een frisse lentewind door ons kantoor laten waaien en hebben alle bureaus een andere plek gegeven en wat extra planten toegevoegd. Een frisse wind door het kantoor betekent ook een frisse wind in je werk. De start van het schooljaar en het nieuwe kalenderjaar zijn elk jaar weer heel drukke weken voor ons. Die zijn nu achter de rug en we hebben tijd om aandacht te besteden aan zaken die soms blijven liggen. Maart, april en mei zijn voor Tolkcontact altijd rustige maanden.

Niet alleen de inrichting van ons kantoor is veranderd, maar ook binnen het bedrijf zijn er wat veranderingen. Zo is er een vacature voor een nieuwe manager bij Tolkcontact. Ook kon je dankzij het Tolkcentrum op diverse plekken in Nederland gemakkelijk digitaal een gebarentolk inzetten als je ging stemmen voor de Provinciale Statenverkiezingen op 15 maart. Er komt binnenkort ook weer een audit om te toetsen of we onze informatiebeveiliging goed op orde hebben. Kortom: het mag dan wel rustig zijn, we zitten zeker niet stil!


Nederland weer een stukje toegankelijker

Wist je dat financieel dienstverlener Alpina sinds kort telefonisch bereikbaar is via Tolkcontact Telefonie? Dat betekent dat je ze kunt bellen via een tolk NGT of tekstbemiddelaar. Handig als je klant bent bij Alpina of nog op zoek bent naar een financieel dienstverlener voor bijvoorbeeld een verzekering, lening of pensioenadvies. Ken jij een gemeente, bank of organisatie die ook toegankelijker wil worden? Verwijs ze naar tolkcontact.nl/organisaties of geef ons telefoonnummer door: 030 304 00 38.


Tolk in het wild: Marcha van Deventer is tolkmentor

Marcha is druk bezig. Naast haar werk als tolk, volgt ze een coachopleiding, begeleidt ze studenttolken en geeft ze workshops op aanvraag. Hoe ze dat allemaal doet? ‘Ik geef les vanuit mijn eigen ervaring en gevoel’, zegt Marcha.

Waar gaan jouw coaching en jouw workshops over?

‘Ik heb les gegeven op de tolkopleiding en ik begeleid stagiaires. In mijn gesprekken met studenten leer ik waar ze behoefte aan hebben. Waar willen ze meer over weten? Welke kennis ontbreekt nog? Mijn workshop gaat over de zakelijke kant van het tolken. Heel praktisch: hoe krijg je opdrachten? Hoe werkt factureren? Ook besteed ik aandacht aan onderwerpen die ik zelf heb gemist tijdens de opleiding of in de begeleiding.’

‘Ik vind het heel tof om studenten te begeleiden. Meestal gaan onze gesprekken over wat er bij hen van binnen gebeurt. Ik vind het leuk om daar samen in te duiken. En om hen te zien groeien! Studenten volgen een opleiding, maar ontwikkelen vooral zichzelf. En ik leer zelf ook veel van het begeleiden.’

Wat vind je een belangrijke boodschap?

‘Tolken doe je niet alleen. De tolk, de horende en de dove persoon zorgen samen voor een prettige samenwerking. Ik vind authenticiteit heel belangrijk. Voor mij betekent dat dat ik als mens en als tolk mijn eigen stijl mag hebben. En ik wens dit ook voor mijn klanten. Ik merk dat dit uitdragen een opening biedt voor klanten om zichzelf te kunnen zijn.’ 

Wat staat er nu bovenaan je planning?

‘Mijn opleiding tot integrale coach doen! Op dit moment ben ik vooral aan het studeren. Daarnaast doe ik tolkopdrachten waar ik energie van krijg. Zodat ik die energie weer in mijn opleiding kan stoppen.’

Heb je nog een tip voor nieuwe tolken?

‘Zorg goed voor jezelf! Ik zie veel tolken die zich schamen als ze iets niet weten. Ze willen alles alleen doen. Maar dat is helemaal niet nodig. Vraag je collega’s om advies. Of desnoods mij! Ja hoor, stuur mij maar gewoon een berichtje. Ik sta voor je klaar.’

In de rubriek ‘Tolk in het wild’ delen tolken hun ervaringen als tolk op bijzondere plekken. In het theater bijvoorbeeld, of bij een internationaal festival. Heb jij ook een verhaal dat je met ons wilt delen? Of ken je een tolk die hier goed past? Laat het ons weten: contact@tolkcontact.nl


Wat vind jij hiervan?

Wat vind jij van deze nieuwsbrief in platte tekst? Laat het weten via contact@tolkcontact.nl.