Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Tolk in het wild: Lieke Rozeboom op het toneel

Lieke Rozeboom is tolk bij Toneel Mooi Uitzicht in Beek. Daar begeleidt ze toneelspelers met doofblindheid. Tijdens de repetities vertaalt ze wat er wordt gezegd en een keer per jaar bij de uitvoering staat ze achter de acteurs op het podium. Dan geeft ze aan wanneer er iets gezegd of gedaan mag worden.

Hoe heb je deze opdracht gevonden?

‘Ik heb tijdens mijn stage hier meegelopen. Daarna werkte ik er een tijdje als invalkracht. Afgelopen jaar was het eerste jaar dat ik het hele theaterjaar heb getolkt. Om de week op maandag en tijdens de toneelweek. Die bestaat uit twee repetitiedagen en drie dagen de voorstelling spelen.’

Klinkt intensief!

‘Dat is het ook. Tijdens de repetities ben je alles aan het vertalen. Wat de regisseur vertelt, en wat andere spelers zeggen of doen. Dan weet mijn klant helemaal hoe de voorstelling in elkaar zit. En als de voorstelling bezig is, vertel ik het ook als er iets misgaat of als mensen klappen. Het is zo leuk deze doelgroep zo trots te zien spelen op het toneel. Ze bedenken samen met de regisseur waar de voorstelling over gaat en wat zij willen spelen. Tijdens de toneelweek is er ook een band, make-up en kostuums. Een echte voorstelling dus.’

Hoe help je de klant?

‘Tijdens het repeteren teken ik bijvoorbeeld een 1 op zijn rug, dan weet mijn klant dat hij de eerste actie kan doen die bij die scène hoort. Teken ik een 2, dan weet hij dat hij het tweede deel kan doen. Ik weet in principe wat er moet gebeuren, want ik ben bij alle repetities geweest. Maar het mooiste is natuurlijk als ze het helemaal zelf doen. Mijn klant heeft een heel goed geheugen. Soms ben ik het kwijt, dan teken ik de 1 op zijn rug en weet hij zelf wat hij moet zeggen.’

23 bewoners van het Kalorama Centrum met een auditieve en visuele beperking geven jaarlijks een theatervoorstelling. Met theatrale fantasie kan iemand de mooiste melodieën, beelden, geluiden, teksten, bewegingen, dansen en emoties maken. Door samen een voorstelling voor te bereiden beleven de spelers plezier en dat is precies de bedoeling!

In de rubriek ‘Tolk in het wild’ delen tolken hun ervaringen als tolk op bijzondere plekken. In het theater bijvoorbeeld, of bij een internationaal festival. Heb jij ook een verhaal dat je met ons wilt delen? Of ken je een tolk die hier goed past? Laat het weten: contact@tolkcontact.nl