Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Tolk in het wild: Marcha Renia-van Deventer is tolkmentor

Bekijk in NGT

Marcha is druk! Naast haar werk als tolk, volgt ze een coachopleiding, begeleidt ze studenttolken en geeft ze workshops op aanvraag. Hoe ze dat allemaal doet? ‘Ik geef les vanuit mijn eigen ervaring en gevoel’, zegt Marcha.

Waar gaan jouw coaching en workshops over?

‘Ik heb lesgegeven op de tolkopleiding en ik begeleid stagiaires. In mijn gesprekken met studenten leer ik waar ze behoefte aan hebben. Waar willen ze meer over weten? Welke kennis ontbreekt nog? Mijn workshop gaat over de zakelijke kant van het tolken. Heel praktisch: hoe krijg je opdrachten? Hoe werkt factureren? Ook besteed ik aandacht aan onderwerpen die ik zelf heb gemist tijdens de opleiding of in de begeleiding.’

‘Ik vind het heel tof om studenten te begeleiden. Meestal gaan onze gesprekken over wat er bij hen van binnen gebeurt. Ik vind het leuk om daar samen in te duiken. En om hen te zien groeien! Studenten volgen een opleiding, maar ontwikkelen vooral zichzelf. En ik leer zelf ook veel van het begeleiden.’

Wat vind je een belangrijke boodschap?

‘Tolken doe je niet alleen. De tolk, de horende en de dove persoon zorgen samen voor een prettige samenwerking. Ik vind authenticiteit heel belangrijk. Voor mij betekent dat dat ik als mens en als tolk mijn eigen stijl mag hebben. En ik wens dit ook voor mijn klanten. Ik merk dat dit uitdragen een opening biedt voor klanten om zichzelf te kunnen zijn.’ 

Wat staat er nu bovenaan je planning?

‘Mijn opleiding tot integrale coach doen! Op dit moment ben ik vooral aan het studeren. Daarnaast doe ik tolkopdrachten waar ik energie van krijg. Zodat ik die energie weer in mijn opleiding kan stoppen.’

Heb je nog een tip voor nieuwe tolken?

‘Zorg goed voor jezelf! Ik zie veel tolken die zich schamen als ze iets niet weten. Ze willen alles alleen doen. Maar dat is helemaal niet nodig. Vraag je collega’s om advies. Of desnoods mij! Ja hoor, stuur mij maar gewoon een berichtje. Ik sta voor je klaar.’

In de rubriek ‘Tolk in het wild’ delen tolken hun ervaringen als tolk op bijzondere plekken. In het theater bijvoorbeeld, of bij een internationaal festival. Heb jij ook een verhaal dat je met ons wilt delen? Of ken je een tolk die hier goed past? Laat het ons weten: contact@tolkcontact.nl.