Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Tolk verkouden? Tolken kan ook op afstand!

13 januari 2020

Door het Coronavirus is iedereen extra alert op gezondheidsklachten. Kon een verkouden tolk voorheen gewoon voor je komen tolken, dan zullen tolken dat nu niet doen. Dat wil zeggen, ze zullen dit niet op locatie doen. Want in veel gevallen kunnen ze wel op afstand voor je tolken.

In veel gevallen heb je het liefst een tolk bij je op locatie. Maar door de bijzondere maatregelen, en om het Coronavirus zo min mogelijk te verspreiden, zijn er op dit moment minder tolken beschikbaar voor opdrachten op locatie. Bijvoorbeeld omdat ze verkouden zijn of keelpijn hebben. Of omdat ze familieleden hebben die ziek zijn. Andersom kan het ook zijn dat jij liever geen tolk bij je hebt, omdat je zelf ouder of (chronisch) ziek bent. Of mensen in je gezelschap zijn oud of kwetsbaar. Je hoeft het echter niet zonder tolk te doen. Want meestal kan een tolk wel op afstand voor je tolken. Vraag in je eigen netwerk van tolken wat de mogelijkheden zijn.

Hoe werkt het en wat heb je nodig?

Een tolk op afstand zet je in via een online beeldverbinding. Bijvoorbeeld via Skype, Facetime, WhatsApp videobellen of met de Tolkcontact-app (voorheen Signcall). Je hebt dus een mobiele telefoon, een tablet of een pc nodig en een goed werkende internetverbinding

Wanneer wel/niet een tolk op afstand inzetten?

Een tolk op afstand kun je direct (bij ongeplande situaties bijvoorbeeld) inzetten via de Tolkcontact-app. Dit kan voor situaties die niet langer dan 20 minuten duren. Weet je van tevoren al wanneer je een tolk nodig hebt, dan kun je ook een afspraak maken met de tolk om op afstand voor je te tolken. Neem in dat geval contact op met de tolk zelf om de mogelijkheden te bespreken.

Waar moet je op letten als je gebruikmaakt van een tolk op afstand?

Ga je ergens heen en weet je dat je een tolk op afstand zult inzetten, neem dan je tablet of laptop mee als je die hebt. Dan is de tolk beter te zien dan op je mobiele telefoon.

Een tolk op afstand is vooral geschikt voor situaties met weinig personen. Ben je in een situatie met meerdere mensen, overleg dan met de tolk hoe je dit het beste kunt organiseren.

Ga je naar een groter evenement? Controleer dan goed of het evenement doorgaat of geannuleerd is. Probeer je tolk op tijd af te zeggen.