Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Tolkopdracht invullen, hoe doe je dat? deel 3

Bekijk in NGT

De afgelopen maanden namen we je in de nieuwsbrief mee door het invullen van een tolkopdracht. Deze maand doen we dit voor het laatst. 

Hoe vergroot je de kans dat een tolk jouw opdracht aanneemt? Door in je opdracht juiste en belangrijke informatie te geven! Dit helpt de tolk om te bepalen of deze de opdracht kan aannemen. 

In deel 1 bespraken we de korte omschrijving, toelichting en soort opdracht. In deel 2 ging het over de locatie, datum en tijd. Deel 3 gaat over het laatste stukje van het aanvraagformulier: tolkmethode, teamtolkopdracht of niet, en welke tolkuren. Ook verwijzen we naar de drie manieren om een tolk te zoeken. 

Tolkmethode

Er zijn allerlei verschillende manieren om te tolken: Nederlandse gebarentaal, NmG, vierhandengebaren, schrijftolken en nog veel meer. Je weet zelf het best welke tolkmethode jij het liefst wil gebruiken. Voor jouw tolkopdracht worden alleen de tolken gevraagd die jouw gekozen tolkmethode gebruiken. Als jij bijvoorbeeld een schrijftolk zoekt, dan worden de gebarentolken niet gevraagd. 

Is één tolk voldoende?

Je mag twee tolken tegelijk inzetten als dat nodig is, bijvoorbeeld omdat de tolkopdracht voor één tolk te zwaar is of de opdracht langer dan 2 uur duurt. Het kan bij de volgende situaties:

  • Een tolkopdracht voor een onderwijs- of werksituatie die langer dan één uur duurt, zonder onderbreking van pauzes, en waarbij het niet mogelijk is om achtereenvolgens verschillende tolken in te zetten.
  • Een tolkopdracht in een privésituatie die langer dan twee uur duurt, zonder onderbreking van pauzes, en waarbij het niet mogelijk is om achtereenvolgens verschillende tolken in te zetten.
  • Een tolkopdracht in een justitiële setting.
  • Bij het gebruik van een andere taal dan het Nederlands of Nederlandse Gebarentaal of Nederlands ondersteund met Gebaren.

Als je aangeeft dat het een teamtolkopdracht is, gaan we in twee losse tolkopdrachten op zoek naar tolken. Je moet wel zelf de tweede tolkopdracht actief maken in je opdrachtoverzicht. Als je dat niet doet, staat de tweede tolkopdracht op ‘concept’ en zoeken we niet naar een tolk hiervoor.

Bekijk ook de tips voor het inzetten van een teamtolk

Je kunt de twee teamtolken op een verschillende manier zoeken. Bijvoorbeeld de ene tolk via het prikbord en de andere teamtolk door Tolkcontact laten zoeken. Daarom moet je dus beide zoekopdrachten los van elkaar activeren.

Van welke uren gaat deze opdracht? 

Geef hier aan welke tolkuren je inzet voor deze opdracht. Kies leefuren voor privéafspraken, werkuren voor je baan of sollicitatie, en onderwijsuren voor school.

Heb je de juiste uren niet? Je kunt ze aanvragen op www.uwv.nl/tolk. Of kies voor ‘nog geen tolkuren’. Bijvoorbeeld als je alvast een tolk zoekt voor volgend jaar, waar je nog geen leefuren voor hebt gekregen. Of als je een tolk zoekt voor een sollicitatiegesprek, maar je hebt nog geen werkuren aangevraagd. Als ‘nog geen tolkuren’ aanklikt, dan weet de tolk dat de uren, en dus de vergoeding, nog wel komen.

Tolk zoeken

Helemaal onderaan het formulier zie je drie knoppen. Klik op de links hieronder voor meer informatie over deze knoppen. 

Ik zoek zelf een tolk:

Laat Tolkcontact een tolk zoeken:

Zet op prikbord:

Nu hebben we het hele tolkopdrachtformulier behandeld. Heb je nog vragen? Mail ons op contact@tolkcontact.nl.

Zie ook: