Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Vertalen naar gesproken Nederlands (stemtolken): wat is dat?

Als je een tolkaanvraag doet, gaat een van de vragen over stemtolken. Wat is stemtolken eigenlijk? En wanneer vul je in dat je dit wilt? We leggen het je uit. 

Met stemtolken bedoelen we: Nederlandse gebarentaal vertalen naar gesproken Nederlands. De tolk spreekt uit wat jij in gebarentaal zegt. 

Tolken willen graag weten of ze voor jou moeten vertalen van gebarentaal naar gesproken Nederlands. Vaak vinden tolken het namelijk lastiger om te tolken naar gesproken Nederlands dan om te tolken naar gebarentaal. Wil je dat de tolk dit doet? Vink dan ‘stemtolken’ aan. Spreek je zelf? Vink het dan niet aan. 

Verder willen tolken weten wat de situatie precies is. Het maakt een groot verschil of je als tolk een hele presentatie moet stemtolken of alleen wat iemand zegt in een vergadering. Je bent als je stemtolkt veel meer aanwezig voor de horenden. Het is ook lastiger om te stemtolken voor iemand die je niet zo goed kent. Daarom is het voor de tolk fijn om vooraf te weten of ze moeten stemtolken en in welke situatie. Door dit aan te vinken bij de tolkaanvraag en af te stemmen met de tolk, weet de tolk wat te verwachten.