Voor tolken: Alles over teamtolken
Sommige tolkopdrachten zijn te intensief om in je eentje te tolken. Teamtolken is dan een oplossing. Bij teamtolken werk je samen met een collega om de klant een zo optimaal mogelijke vertaling te bieden. Je wisselt elkaar af en ondersteunt waar nodig. Maar hoe zit het ook alweer precies met alle regels rondom teamtolken? En wat als je voor of na de opdracht in je eentje tolkt? We hebben alles voor je op een rij gezet.
Wanneer mag je teamtolken?
Bij sommige situaties kun je direct afstemmen met je klant om er een teamtolkopdracht van te maken. Dat mag als een tolkopdracht voldoet aan een van deze voorwaarden:
- Een tolkopdracht voor een onderwijs- of werksituatie die langer dan één uur duurt, zonder pauzes, en waarbij het niet mogelijk is om verschillende tolken na elkaar in te zetten.
- Een tolkopdracht in een privésituatie die langer dan twee uur duurt, zonder pauzes, en waarbij het niet mogelijk is om verschillende tolken na elkaar in te zetten.
- Een tolkopdracht in een justitiële setting.
- Bij het gebruik van een andere taal dan het Nederlands of Nederlandse Gebarentaal of Nederlands ondersteund met Gebaren.
Voldoet de tolksituatie niet aan een van deze voorwaarden, maar vind je wel dat het noodzakelijk is om te teamtolken? Dan moet de klant vooraf toestemming vragen bij UWV voor deze opdracht.
Wat krijg ik betaald?
Ga je teamtolken? Dan krijgen jullie allebei volledig betaald voor de opdracht. Dus dezelfde vergoeding en eventuele toeslagen die gelden als je de opdracht alleen zou tolken. Bij de tolkgebruiker gaat er per 1 uur teamtolken, 1 uur van het tolkurensaldo af.
Let op: als een teamtolkopdracht in controle komt bij Tolkcontact, dan kunnen we deze pas controleren als jij én je teamtolkcollega de opdracht hebben ingediend. Het kan daarom langer duren voordat we je opdracht kunnen goedkeuren en UWV je betaalt.
Ik heb bij de teamtolkopdracht ook alleen getolkt. Hoe voer ik dat in in mijn.tolkcontact.nl?
Als je een deel teamtolkt en een deel alleen tolkt, dan moet je dat als twee losse tolkopdrachten invoeren. Een teamtolkopdracht en een losse opdracht. Let bij het invoeren extra op je kilometers, want die mag je uiteraard maar één keer declareren.
Een voorbeeld: de tolkgebruiker heeft een vergadering van 3 uur. Het eerste uur tolk je alleen en daarna komt je collega erbij en tolken jullie samen verder. Je dient dan twee opdrachten in: een opdracht voor het tolken van het eerste uur, en een tweede opdracht voor het teamtolken van de laatste twee uur.
Is het stuk dat je alleen tolkt tijdens een pauze van de teamtolkopdracht? Ook dan maak je voor dat deel een losse opdracht aan. In de teamtolkopdracht valt deze tijd onder de pauzetijd.
Teamtolkopdracht aannemen via het prikbord
Als klanten via het prikbord twee tolken zoeken voor een teamtolkopdracht, dan zijn dat twee losse opdrachtnummers. De tolkopdrachten zijn niet aan elkaar gekoppeld en de klant kan per opdrachtnummer één tolk kiezen. Soms zien wij dat er op de ene helft van de teamtolkopdracht meerdere tolken reageren op het prikbord en op de andere helft niemand. Heb je dus interesse in een teamtolkopdracht? Dan is onze tip: reageer op beide tolkopdrachten bij een teamtolkopdracht op het prikbord.