Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Werelddovendag 2021: Samen naar inclusie!

17 september 2021

Op zaterdag 25 september is het weer Werelddovendag. Dan staat het Beatrixtheater in Utrecht in het teken van Samen naar inclusie! Een bijzonder thema dat ook veel te maken heeft met de erkenning van de Nederlandse Gebarentaal in 2020. Met de erkenning is een belangrijke stap gezet richting inclusie. En het zorgt er ook voor dat er meer stappen gezet kunnen gaan worden. 

Al heel lang strijden doven voor erkenning van de Dovencultuur, met de gebarentaal als belangrijk onderdeel daarvan. Vorig jaar oktober was het zover, toen stemde na de Tweede Kamer ook de Eerste Kamer voor het wetsvoorstel Erkenning Nederlandse Gebarentaal. Een paar maanden geleden werd de wet officieel. En dat betekent nogal wat. Belangrijk is bijvoorbeeld dat de overheid verplicht is om bepaalde informatie in NGT aan te bieden. Het betekent ook dat het makkelijker wordt om overal een tolk in te zetten. 

Hoe gaan we samen verder?
De Nederlands Gebarentaal is erkend! Hoe gaan we verder na deze mijlpaal? Staat er op de website van Werelddovendag. Hoe zien wij allen inclusie en hoe gaan we samen daar naar toe? Dat is inderdaad een goede vraag. Want hoewel de erkenning een belangrijke stap is, is er nog veel winst te halen op het gebied van inclusie. Een belangrijke dag als Werelddovendag, is de beste plek om daar samen over na te denken. 

September in het teken van doven en gebaren

Van 20 t/m 27 september is Internationale Dovenweek en op 23 september vieren we de dag van de gebarentalen. En dan op zaterdag 25 september dus Werelddovendag in de jaarbeurs in Utrecht. Werelddovendag is in 1958 gelanceerd door de World Federation of the Deaf (WFD) onder de naam International Day of the Deaf. Sinds 1959 wordt Werelddovendag ook in Nederland gevierd, altijd op de vierde zaterdag van september. 

Ben jij er ook bij?

Zaterdag 25 september is het Werelddovendag in het Beatrix Theater in Utrecht. Ben jij er ook bij? Kom dan ook even bij onze stand langs op de U-markt! Maak een toffe foto met je vrienden in onze Photobooth als leuke herinnering aan WDD. En we hebben ook een levensgrote touchscreen waarmee je kunt zien hoe het werkt om een tolk op afstand in te zetten met de Tolkcontact-app. Leuk he? We staan voor je klaar! Ook voor een praatje en kopje koffie. Tot de 25ste!

Kijk voor meer info over deze dag en onze stand op onze WDD2021 pagina in tekst of in NGT.