Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Geheimhoudingsplicht bij een tolkopdracht: Hoe zit dat?

Het gebeurt niet vaak, maar misschien heb je van jouw werkgever, klant of zorgverlener weleens de vraag gehad of de tolk bij jouw opdracht een geheimhoudingsverklaring wil ondertekenen. Bijvoorbeeld als je een gebarentolk inzet tijdens een vergadering waarin bedrijfsgegevens worden gepresenteerd. Of als een schrijftolk aanwezig is bij een medisch gesprek waarin persoonlijke gegevens worden uitgewisseld. Maar is het tekenen van een geheimhoudingsverklaring wel nodig? En wat kan je doen als iemand dat aan jou vraagt? 

Beroepscode

Om te beginnen zijn alle tolken Nederlandse Gebarentaal én alle schrijftolken verplicht om zich te houden aan de beroepscode. Geheimhoudingsplicht en zwijgplicht is een belangrijk onderdeel van deze beroepscode. Ze mogen de informatie die ze zien of horen tijdens jouw opdracht dus niet delen met derden. Het geldt zowel voor tolken op locatie als op afstand. En ook voor tolken die werken voor KPN Teletolk. 

Op de website van Stichting Register Tolken Gebarentaal en Schrijftolken (RTGS) kun je nalezen wat deze beroepscode voor tolken precies inhoudt. Je kunt naar deze beroepscode verwijzen als iemand je hier vragen over stelt. 

Deze beroepscodes zijn ook terug te vinden op de website van de de Nederlandse Beroepsvereniging Tolken Gebarentaal (NBTG) en de Nederlandse Schrijftolken Vereniging (NSV).

Vertrouwelijke gegevens via KPN Teletolk

Soms worden er bij telefoongesprekken persoonlijke en vertrouwelijke gegevens uitgewisseld. Stel dat je wil bellen naar de bank, een verzekeraar of de belastingdienst via de bemiddelingsdienst KPN Teletolk, dan kun je gewoon alle informatie vragen en geven die je normaal ook via de telefoon zou uitwisselen. 

Toch komt het weleens voor dat een organisatie geen persoonlijke gegevens wil verstrekken via de tolk. Heb je hier mee te maken? Dan kan je deze organisatie verwijzen naar de speciale pagina met meer informatie over AVG en zwijgplicht bij KPN Teletolk

Ondertekenen van een geheimhoudingsverklaring

Is het voor een organisatie toch echt belangrijk dat een tolk alsnog een speciale geheimhoudingsverklaring tekent? Dan kan je dit natuurlijk altijd even afstemmen met de tolk. In de meeste gevallen, zullen ze dit zonder problemen doen. Mocht de tolk hier bezwaar tegen hebben, dan kan je er in goed overleg voor kiezen om een andere tolk in te zetten die dit wel wil doen.

Soms krijgen we ook de vraag of Tolkcontact een verklaring wil ondertekenen. Dit kunnen wij echter niet doen. Een tolk werkt zelfstandig en is daarom zelf verantwoordelijk om zich aan de beroepscode te houden. 

Klachtencommissie 

Alle tolken staan ingeschreven bij de Stichting RTGS. Mocht het onverhoopt zo zijn dat een  tolk zich niet aan de beroepscode houdt, dan kan je contact opnemen met de Klachtencommissie voor klachten over tolken Gebarentaal of schrijftolken. Kijk voor meer informatie over hierover op www.klachttolk.nl

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen? Neem dan even contact met ons op. We helpen je graag verder.