Nieuws

Extra tolkuren aanvragen, hoe werkt dat?

14 november 2016 | actueel

Let op: de informatie in dit bericht is verouderd. Extra uren kun je aanvragen bij het UWV via www.uwv.nl/tolk.


Alle dove en slechthorende personen in Nederland hebben recht op 30 tolkuren per kalenderjaar, alle doofblinden hebben recht op 168 tolkuren per jaar. Deze uren zijn bedoeld om in privésituaties een tolk in te kunnen zetten. Sommige mensen hebben hier voldoende aan, terwijl andere mensen meer tolkuren nodig hebben. Hebt u extra tolkuren nodig? In dit filmpje leggen we uit hoe u deze kunt aanvragen.


Zijn uw tolkuren (bijna) op? Dan kunt u extra tolkuren bij ons aanvragen. Dit kunt u doen door een e-mail naar ons te sturen of uw aanvraag in te voeren in mijn.tolkcontact.nl. Het is belangrijk dat u duidelijk aangeeft waar u tolken bij wilt inzetten.

De VNG (die gaat over alle leefuren) heeft gevraagd om de aanvraag en het gebruik van extra tolkuren inzichtelijk te maken. Daarom kunnen we de aanvullende tolkuren alleen toekennen als duidelijk is waar u de tolken bij wilt inzetten. We vragen u dan ook om specifiek aan te geven waar u de tolkuren voor wilt gaan gebruiken.

Bijvoorbeeld:
1 x per week gesprek psycholoog van 1 uur
2 x keer per maand 1,5 uur vrijwilligerswerk
1 x 30 minuten tandarts


Op deze manier kunnen wij snel zien hoeveel tolkuren u precies nodig hebt voor de komende periode.

Het is niet nodig om tolkuren te sparen. In noodgevallen kunt u altijd een tolk inzetten en hier achteraf extra tolkuren voor aanvragen. U kunt daarom dus geen tolkuren aanvragen voor onvoorziene situaties. U mag wel meerdere keren per jaar extra tolkuren aanvragen.

Let op: per 1 januari vervallen alle huidige tolkuren en krijgt u weer 30 of 168 nieuwe tolkuren voor 2017.

Meer informatie
Heeft u vragen of opmerkingen? Neem gerust contact met ons op. U kunt ons mailen op contact@tolkcontact.nl, bellen op 030-304 00 38. Als u via de webcam met ons wilt praten in gebarentaal, stuur dan een e-mail naar contact@tolkcontact.nl om een afspraak te maken.