Nieuws

Column Erik: Fout feestje

2 augustus 2018 |

Met een klein leger aan collega’s bezochten we laatst de “Kei Foute Party” in Amersfoort. Hoe dichterbij we kwamen, hoe meer me duidelijk werd dat mensen “fout” ook echt interpreteren als “fout”. Ik was met een (in het kopieerhok) gevonden bloemenkrans erg underdressed. Het voelde alsof ik weer terug was bij de Brabantse carnavalfeestjes van mijn jeugd.

Smaken verschillen niet alleen in verkleedkleren, maar ook in muziek. Zo ging vrijwel iedereen helemaal los bij de megamix van de Lawineboys en werd er aan alle kanten luidkeels meegezongen met de Hazes-tribute. Gelukkig voor mij werd dit wel afgewisseld met mijn muzikale zwakke plek: hitjes uit de jaren ‘70, ‘80 en ‘90.

Er was helaas geen muziektolk aanwezig om de muziek te vertalen. En de goede Samaritaan in mij wilde graag dat gat opvullen. Het enige probleem is dat mijn kennis van gebarentaal zich beperkt tot beneden het basisniveau. Dit weerhield mij er echter niet van om mijn uiterste best te doen om toch iedereen te kunnen laten meegenieten van, bijvoorbeeld, De meeste dromen zijn bedrog van Marco Borsato. Met een beetje hulp van een gebarentolk die ook mee ging worstelde ik me door een refrein heen. Ik denk dat ik zo ongeveer 10% van de woorden wist te gebaren. Een persoonlijk record. En een foto zegt natuurlijk meer dan duizend woorden, maar misschien zegt een filmpje wel meer dan duizend foto’s.

Gelukkig staat er deze zomer een cursus NGT op de planning. Misschien dat ik bij een volgend feestje feilloos kan meegebaren met de muziek.

De belangrijkste les die ik geleerd heb na het bezoeken van de “Kei Foute Party” in Amersfoort is dat ik echt moet investeren in foute outfits. Misschien moet ik mijn afkeer voor verkleedfeestjes maar eens loslaten. Ik herinner me een Superhelden-themafeestje jaren geleden waar ik verplicht werd me te verkleden. Mijn outfit was die van Clark Kent, Supermans alter ego. Dat kwam neer op normale kleding en een (nep)bril. Ik ben bang dat het Nederlandse doe-maar-normaal-dan-doe-je-gek-genoeg-bloed iets te rijkelijk door mijn aderen stroomt. Tijd voor een aderlating.