Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Een tolk meenemen op vakantie

Bijna zomer! Wil je een tolk meenemen op je vakantie? Veel tolken vinden het leuk om tijdens een vakantie – in Nederland of in het buitenland – te zorgen dat jij op vakantie kunt genieten. En een relaxte vakantie wil natuurlijk iedereen. Maar wat zijn de regels en waar moet je aan denken? Hieronder lees je tips voor als je via Tolkcontact een tolk regelt voor je vakantie.

Het eerste wat je moet doen, is een tolkopdracht in mijn.tolkcontact.nl zetten. Voor elke vakantiedag voer je een aparte opdracht in. Je kunt dus niet in één keer voor de hele reis (bijvoorbeeld twee weken lang) een tolk zoeken. Het is wel handig om erbij te zetten dat het om een vakantie gaat en dat je dus voor meerdere dagen een tolk zoekt. De tolk kan dan kijken of deze de hele vakantie beschikbaar is. Want het is natuurlijk wel fijn als je steeds dezelfde tolk hebt op vakantie, zeker in het buitenland.

Drie tips voor het zoeken naar een tolk:

  1. Begin op tijd met zoeken. Veel tolken gaan in de zomer zelf ook op vakantie, dus er zijn minder tolken beschikbaar.
  2. Zet je aanvraag ook op het prikbord in mijn.tolkcontact.nl. Alle tolken zien hier jouw tolkaanvraag en zo vergroot je de kans dat er een tolk is die voor jou kan tolken. Geef zo veel mogelijk relevante informatie. Bijvoorbeeld: ’Ik zoek een tolk voor een vakantie op Texel van 10 t/m 25 juli. We slapen in een huisje op een camping. We zijn in totaal met 8 personen, ik ben de enige dove persoon. Ik zoek een tolk om elke avond te tolken als we gezamenlijk eten en spelletjes spelen.’ 
  3. Zet je e-mailadres of telefoonnummer in de toelichting. Tolken die vragen hebben of met je willen overleggen, kunnen dan contact met je opnemen. Bespreek wat je van elkaar verwacht. Dan ga je allebei goed voorbereid op reis.

Tolkuren voor je vakantie

Op vakantie zet je de tolk misschien vaker en langer in dan in het dagelijks leven. Heb je te weinig tolkuren, dan kun je voor een vakantie in Nederland extra uren aanvragen op www.uwv.nl/tolk. Voor het inzetten van een tolk op vakantie krijg je per vakantiedag maximaal acht uur extra. Acht uur is ook het aantal uren dat je maximaal per dag mag inzetten van UWV. 

Ga je op vakantie naar het buitenland? Voor vakanties in het buitenland kun je normaal gesproken geen extra uren aanvragen. Dat betekent dat je geen extra uren voor vakantie krijgt als de eerste 30 (doof) of 168 (doofblind) leefuren op zijn. Je kan proberen extra uren aan te vragen bij UWV, maar de kans is groot dat deze aanvraag wordt afgewezen.

Een tolk op afstand als je op vakantie bent

Wil je tijdens je vakantie af en toe een tolk kunnen inzetten? Dan kun je een tolk op afstand inzetten. De tolk ondersteunt je wanneer je wilt, bijvoorbeeld tijdens het inchecken voor je vlucht of hotel, het reserveren van een activiteit of een andere situatie waarin je graag wil dat de communicatie goed verloopt. 

Hoe doe je dit? Je kunt zelf met een of meerdere tolken afspreken dat je ze kunt bellen in zo’n situatie. Of je gebruikt de Tolkcontact-app! Met Tolk op Afstand (TOA) kun je waar je ook bent, elke dag tussen 7.00 en 20.00 uur (Nederlandse tijd) maximaal 20 minuten achter elkaar een tolk inzetten op je mobiele telefoon. Ben je in het buitenland? Check aan het begin van het gesprek dan wel even of de tolk in het Engels (of een andere taal) wil en kan spreken met je gesprekspartner. 

Nog twee tips

  • De tolk kan de kosten die hij maakt voor de reis, overnachting en eten niet declareren vanuit de tolkvoorziening. Maak goede afspraken samen, zodat duidelijk is wie wat betaalt.
  • De tolk is geen reisgenoot. Je mag natuurlijk gezellig samen wat gaan drinken op een terrasje, maar de tolk mag deze tijd niet declareren.

Tot slot: een heel fijne vakantie gewenst!