Zoeken in Tolkcontact

Terug naar boven

Tolken in het buitenland? Zo zit dat

Misschien tolk je al jaren voor klanten in het buitenland of heb je net je eerste buitenlandse tolkopdracht ingepland. Of hoor jij wel eens collega’s praten over hun tolkopdrachten in het buitenland en vraag je je af of het ook iets voor jou is? De redenen om een opdracht in het buitenland aan te nemen zijn heel divers. Voor sommige tolken is het zakelijk interessant, andere tolken geven aan dat ze zo wat van de wereld zien, bieden hun klanten graag een zorgeloze vakantie of zien het als een leuke uitdaging. 

Of je nu al vaker getolkt hebt in het buitenland of dit nog overweegt – het is altijd fijn te weten hoe het zit met de regels en vergoedingen. Afgelopen jaar zijn de regels voor het (inzetten van) tolken in het buitenland aangescherpt. Daarnaast gaan bestaande regels strikt gehandhaafd worden door UWV. Daarom zetten we even de belangrijkste punten op een rij. Zo ben je weer goed op de hoogte. Wil je deze informatie nog eens precies na kunnen lezen, dan kan dat in de Staatscourant.

Reis- en verblijfkosten voor eigen rekening

Voor reis- en verblijfkosten van de tolk is geen vergoeding mogelijk vanuit de tolkvoorziening. Mogelijk kun je hierover afspraken maken met je klant. In principe geldt dat je alle kosten die je voor jezelf maakt tijdens de tolkopdrachten zelf betaalt. 

Reiskosten vergoed tot aan de grens

Voor tolkopdrachten in het buitenland krijg je reiskostenvergoeding tot aan de Nederlandse grens. Voor een goede afhandeling van je tolkopdracht is het daarom belangrijk dat je de opdracht als ‘Buitenland’ invoert op het opdrachtformulier. Je kunt dan zelf het aantal kilometers tot aan de grens intypen. Tijdens je verblijf in het buitenland is geen reiskostenvergoeding mogelijk vanuit de tolkvoorziening. Je kunt hierover mogelijk afspraken maken met je klant.

Geen opslagpercentages bij werk en onderwijs

Het is goed om te weten dat er voor het tolken in het buitenland in werk- en onderwijssituaties geen opslagpercentages gerekend worden. Een weekendtoeslag, avondtoeslag of feestdagentoeslag geldt dus niet als je voor je klant in het buitenland tolkt voor werk of onderwijs. Het opdrachtformulier past dit automatisch toe als je bij ‘kilometerdeclaratie’ voor buitenland hebt gekozen (zie punt 2 hierboven). Voor privésituaties gelden de opslagpercentages wel.

Maatwerk als je meegaat met een groepsreis

Wanneer een groep tolkgebruikers gezamenlijk in het buitenland op vakantie gaat en een tolk wil inzetten, kan UWV afwijken van de normbedragen. Per dag is een maximale inzet van 8 uur per tolk toegestaan. Als teamtolk naar het buitenland gaan is ook mogelijk.

Maximaal 8 uur per dag vergoed

Tolkgebruikers mogen van hun eerste 30 (doof) of 168 (doofblind) leefuren zelf bepalen hoe ze deze tolkuren besteden. Dus ook voor een tolkopdracht in het buitenland en voor het aantal uren per dag dat nodig is. 

Als de 30 of 168 uren op zijn, kan de tolkgebruiker extra uren aanvragen. Van deze uren mag de tolkgebruiker maximaal 8 tolkuren per dag gebruiken. Wil de tolkgebruiker meer tolkuren op een dag inzetten, dan moet ook worden aangevraagd bij UWV.